Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hör Gävles undre värld

/
  • Hur låter staden under brunnslocket? Konstmusikerna i Moneeo har tillsammans med Mikael Strömberg tagit reda på svaret. På fredag delar de med sig av resultatet i en konsert på Rådhustorget.

Att grotta ner sig så mycket mer i ljud än så här går inte. Konstmusikerna Iréne Sahlin och Per Samuelsson (gruppen Moneeo) tillsammans med ljudkonstnären Mikael Strömberg har låtit ljudpassionen föra dem till en oväntad plats: Gävles underjord.

Annons

Bland spindlar och äckliga växter har de klättrat runt i tunnlarna som vilar under staden, lyft på brunnslock och grävt fram stadens undre ljudlandskap.

– Vi har öppnat luckor över hela stan, satt ner en mikrofon och försökt suga upp så många ljud som möjligt, säger Mikael Strömberg.

På fredag kväll, om regnet är artigt nog att hålla sig borta, spelar de upp resultatet på Rådhustorget. En tredelad konsert, med tre brunnar som ett slags högtalare, där den undre världen har gestaltats i ljud med illustrerande bildprojektioner.

Moneeo har länge funderat på idén, och för att omsätta idé till praktik bjöd de in Mikael Strömberg, som redan för 15 år sedan gjorde ett slags fanfar av stadens alla ljud när Gävle firade 550-årsjubileum.

– Ofta tänker man att det här eller det här bara måste vi göra. Men så blir det inte av. Så fick det inte bli den här gången, säger Per Samuelsson.

Gästrike Vatten släppte ner dem i kloakerna, ett inte helt angenämt förarbete, dessutom farligt. Livshotande gaser gjorde att de ständigt fick ha med sig en gasmätare för sin säkerhet.

– Det har varit ett oglamouröst arbete att ta sig fram med pannlampa bland spindlarna.

Vilka är då ljuden?

Ja, du själv kanske är med i konserten, om du har gått fram över stadens gator med högklackat, kört med en bil över ett brunnslock eller suttit på ett tåg som mullrat i fjärran. Under marken tar sig ljuden fram över stora sträckor som i en resonanslåda.

Förutom att hitta spännande ljud vill de göra Gävleborna uppmärksamma på någonting annat:

– Vi vill belysa det som vi tar för givet, att vi kan sätta på kranen och få vatten.

Har Gävle någon ljudmotsvarighet till kaffedoften som utmärker staden?

– Ackorden. Varje stad är pitchad i sin egen tonart. Det är svårt att sätta fingret på, men samlar man ihop alla ljud i en ljuddeg så låter alla städer olika, säger Mikael Strömberg.

Håll utkik på Moneeos Facebook-sida för att se om konserten blir av eller skjuts fram till ett senare tillfälle.

Mer läsning

Annons