Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Javisst fru minister, Gävle hänger med

/

Det händer saker när man tar in klotter och graffiti på gallerier.
I en mening dör det – när sammanhanget går förlorat.
Man man kan också få en skandal. Som när kulturministern fördömde ett konstverk av graffitimålaren "Nug" på en konstmässa i Stockholm häromdan.

Annons

Man kan ju undra vad som ska hända i Gävle.

Nästan samtidigt öppnar nämligen en utställning på Kulturkiosken med just klotter och graffiti.

 Men det är lugnt, fru minister.

Det här är gatukonst avbildad i olja på duk. Nästan fotografiskt exakta återgivningar av vägbroar, räcken och byggnader där okända målare satt sina spår.

Precis som i Stockholmsfallet är själva motivet ett lagbrott. Dock inte pågående. Att hitta någon att ställa till svars skulle nog bli en alltför lång och kostsam polisutredning, till och med för Lena Adelsohn Liljeroth.

 

Linnea Strid är konstnären bakom verken och nästan förskräckt av att hamna så precis i tiden.

Hon vill inte provocera. Hon är inte heller själv graffitikonstnär men vill väcka tankar om vad som är konst och vem som har rätt att kalla sig konstnär:

– De som är ute och målar illegalt får aldrig något betalt för sina verk, de får ju tvärtom betala för det, konstaterar hon.

 

Linnea Strids måleri är oengagerande neutralt. Varken förfulande eller förskönande. Men att försynt spegla blir konstigt nog nästan mera retfullt. Nu när klotter i finkulturutställningsrummen, allvarligt talat, är vardagsmat.

Jag har sett några av hennes tidigare bilder. Då var det lika exakta, ännu kyligare iakttagelser av vidriga djurexperiment. Mer fungerande för att skapa debatt än den nya utställningen.

Men man ju aldrig. Det hände senaste i morse att en av Arbetarbladets medarbetare blev kallad kärringjävel för att tidningen publicerat en artikel som tagit graffitikonst i försvar.

 

På Kulturkiosken just nu visas även fotoutställningen "Vatten" av den naturpoetiska fotografen Marcus Uggeldahl. Både han och Linnea Stridh har sina rötter i Järbo men bor numera i Uppsala.

Mer läsning

Annons