Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken börjar i staden

/

Annons

Det är en berättelse om kärlek som börjar i staden. Kvinnan är ute i parken, inne i bostaden ensam med sin spegelbild och – i en tredje målning – som heter ”Staden om natten” – ligger hon vaken i nattens timmar. Konstnären är Pia de Veen i Hofors och hon ställer nu ut på hemmaplan, i Galleri BGB.

Pia de Veen har tidigare varit med i ett par grupputställningar på BGB. När hon nu fyller galleriet, tycks det som om ansatsen inte räckt ända fram.

Det som börjar som en berättelse, tunnas ut och blir alltför konventionell i sina uttryck och symbolerna för tro, hopp och kärlek hör inte hemma här, liksom påfågelögat och murgrönan som växer som ett hjärta. Hunden, som finns med på flera målningar, kan man ha något större tolerans med. I det nederländska 1600-talsmåleriet stod hunden för trohet – här kan den kanske tolkas som troheten till sig själv. Sådan behövs i kärleken.

Det är också en positiv berättelse om en kvinna som tar för sig och sätter i gång sina önskningar med hjälp av tulpaner och trollkarlens hatt mot det, tycks det, harmoniska slutet. Lite mer omsorg, lite mer stringens och lite mer uthållighet hade jag nog väntat mig. n

Mer läsning

Annons