Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keramikfynd säljs på Länsmuseet

/

Länsmuseet i Gävle satsar på utställning med shopping. Helt klart ett annorlunda grepp.

Annons

Alla de utställda föremålen kan köpas. Men man får inte ta dem med sig hem direkt.

Och det är tur, för annars hade det här blivit världshistoriens kortaste utställning.

Det handlar nämligen om keramik, mer än 300 föremål som ska bort. Skålar, vaser, blomkrukor, en lampfot och figuriner. Och man vet ju vilken rusning det brukar vara på pryl- och antikmässor.

I den gamla porslinsfabriksstaden Gävle finns förstås ett särskilt stort intresse. Många av föremålen kommer från just Gefle Porslinsfabrik och Bo Fajans. Men även från Rörstrand, Höganäs och Gustafsberg.

Nu är det inte vilka marknadskrafter som helst som släpps in på Länsmuseet Gävleborg. Utställningen som också kallas Keramikmässa, görs i samarbete med föreningen Geflekeramikens vänner.

Det är privatpersoner i föreningen som säljer ut, dubbletter och sådant man tröttnat på eller inte tycker passar in i ens samling längre.

Under Länsmuseets tak får affärerna naturligtvis en automatisk auktoritet. Någon slags tyst garanti för att priserna inte är oskäliga. Det kan kanske vara ett problem. I förlängningen. Om andra skulle vilja försäkra sig om samma försäljningsfördel.

Men mässan/utställningen ska bara ses som en fortsättning på Länsmuseets goda samarbete med Geflekeramikens vänner sedan tidigare, poängterar intendent Kristina Lindqvist.

Om redaktörerna fått tillåtelse att handla på pressvisningen hade det kanske inte heller funnits mycket kvar till besökarna i dag. Här trängs unika figuriner med svartglaserade fat som rätt placerade av en homestylingfirma till och med skulle kunna höja huspriser. Det mesta högst begärligt.

Även för Länsmuseet visar det sig. Kristina Lindqvist tänker ta fram portmonnän och investera i nummer 54, Dorothy Cloughs lilla fiskarflicka ”Pia”, för att införliva den i samlingarna. 200 kronor. Inte mer.

Dyrgripen i utställningen, om man ska gå efter prislistan, är en pompöst skulpterad änglatavla från 1940-talet. En gång någons 50-årspresent omvittnar tuschskrift på baksidan. Kostar 4 000 kronor i dag. Gjord av konstnären Allan Ebeling i Torshälla.

Billigast: en liten ”brickplatta” från Bo Fajans, 25 kronor.

Men att titta räcker bra. Det som visas är helt enkelt exempel på exempel, på fin formgivning – genom tiderna. Mycket Dahlskog, mycket Percy.

Den senare är jag väldigt förtjust i. Fast det visste jag inte förut. Men jo, varje gång jag nyfiket plockar upp ett av keramikföremålen för att vända och vrida på det – så visar det sig vara gjort av Gävles stolthet Arthur Percy.

Tillverkningen vid Gefle Porslinsfabrik lades ner 1979 och lagret skulle bort. Gävlebon Anita Persson gick dit för att se om hon kunde fynda tekoppar. Men det blev inga tekoppar. Det blev några generösa keramikfat istället. Som lade grunden till hennes samlarintresse. I dag är hon kassör i Geflekeramikens vänner.

Medlemmar kommer att vara på plats under utställningsperioden. Den som köper ett föremål kan ha lyckan att få veta hela dess historia. Som när Anita Persson berättar för mig om hur hon fick sitt första bedårande Percy-fat, kantat av vitt pärlband, och som fortfarande inte har minsta lilla krackelering.

Annars är grejen med keramikföremål att de både är konst, vittnar om sin tid, och dessutom kan användas.

Men askfaten, hur ska det gå för askfaten? Inte många har längre askkoppar stående framme, hur mycket design de än är. Två stycken med tillhörande tobaksburk, Gefleporslin, endast 150 kronor. Läge att specialisera sig som samlare?

Keramikmässan på Länsmuseet invigs i dag av Björn Holm i Geflekeramikens vänner, och pågår till 27 mars.n

Mer läsning

Annons