Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst, fest och grillad korv

/

Galleri Lars Palm fortsätter utvidga förståelsen för vad konst kan vara, tillsammans med Trailer Gallery från Umeå.

Annons

Jag blir genast satt i arbete när jag kommer till Kungen, brukshuset i Sandviken där Galleri Lars Palm huserar: "Gå runt bland alla och fråga vilka som vill ha mat".

Nästan alla som är där har fått olika uppgifter.

Och det är inget konstigt att de frågar heller, för jag känner de här människorna på Galleri Lars Palm väl och sedan länge. Jag vill säga det också för transparensens skull.

Trailer Gallery känner jag däremot inte. Det är ett gäng från Umeå som byggt ihop en egen liten ambulerande utställningsvagn som de drar runt med i sommar på svenska landsvägar. Långsamt. De kan inte köra den fortare än 30 kilometer i timmen.

Hela idén med det här projektet: "Konstbarbeque", kom till när Trailer Gallery hörde av sig till Galleri Lars Palm och frågade om de kunde komma och om det gick att hitta på någonting tillsammans.

Och eftersom Lars Palm helst jobbar med sociala projekt, förklarar de, blev det en spontan och improviserad gemensam undersökning av den svenska sommaren och våra bilder av den.

I Trailer Gallery-vagnen hänger typiska "sommarföremål" som folk fått ta med sig. Saker som en batteridriven radio, en sarong, en plastboll, en skateboard, hammare och spik.

Utanför pågår konstbarbequeprojektet. Galleriet har köpt en gräsmatta och lagt ut den på asfalten. Det finns sommarspel som badminton, krocket och kubb som besökarna leker med. Det finns en tipspromenad och det finns potatissallad. Det finns till och med hemlagade vegankorvar på grillen.

Och det finns DJ:s, livemusik och livegraffiti.

– Det är social konst. Man bygger en värld tillsammans, utifrån vissa övergripande frågeställningar, säger Jon Perman, en av arrangörerna.

Jag frågar vad som skiljer det från en vanlig fest.

Jon Perman säger att det är det här som samtidskonst ofta handlar om, men kanske borde handla ännu mer om.

– Att människor möts och gör någonting större än att en person ställer ut sig själv. Att man tillsammans kan utbyta idéer och åsikter, och också mötas i någonting som är positivt.

Annons