Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst i hjärtat av Korsnäs

/
  • FABRIKSKONST. Salazar Luna har under en månads tid haft en ateljé inne på Korsnäsfabrikens golv. Anledningen har varit ett konstprojekt om ”levande papper”.

Av de konstnärsateljéer som jag har besökt är Salazar Lunas förmodligen den märkligaste, också den som luktar sämst. Han är installerad i en fabrikslokal i hjärtat av Korsnäs.

Annons

Den chilenska konstnären, som har bott flera år i Sverige, hade en bekant som arbetade på Korsnäs, och när han kontaktade företaget med frågan om han fick göra ett konstprojekt om ”levande papper” med dem hände någonting oväntat – de sa ja.

Sedan en månad tillbaka har Salazar Luna härjat med färger, papper och idéer bland maskiner och oväsen inne i fabriken, på en stor ateljéyta som är en dröm för alla konstnärer att få arbeta på.

– Jag har gjort konst av det material som Korsnäs tillverkar. Hela processen, från skog till färdig produkt.

Salazar Luna har fört de konkreta träden och maskinerna till ett abstrakt plan, men bakom den konstnärliga bearbetningen syns inspirationen. De tio timmar om dagen, sju dagar i veckan, som han har tillbringat inne i fabriken har satt tydliga spår.

Materialet är det som tillverkas runt omkring honom i fabriken, till och med papper som används i blöjor. Han visar hur pappersmassa och strö träder fram i relief ur dukarna. Och material har funnits i överflöd; allt som Salazar Luna har bett om har kommit, i mängder. De färdiga dukarna står som färgexplosioner mot den grå fabrikstristessens fond.

Informationschefen Johanna Stenson berättar om Korsnäs utveckling från ett papperstillverkande till mer av ett förpackningstillverkande företag, där design hela tiden kommer närmare produktionen. Kanske en anledning till att tidpunkten var rätt för att släppa in en konstnär.

Många nyfikna fabriksarbetare har spanat in hans konst.

Vad säger de?

– Många tycker att det är konstiga grejer. Modern konst är inte alltid lätt att förstå. Men jag försöker förklara för dem vad jag gör.

På tisdag lämnar han fabriken, och i maj blir det en utställning på Edsviks konsthall.

Kommer du att sakna något?

– Jag kommer att sakna den här stora ateljén och allt material som jag har haft tillgång till.

Lukten kanske han kommer att sakna lite mindre. n

Mer läsning

Annons