Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthändelse: gratis kladdkaka

/
  • Minne för livet? Konstnärerna Kristina Bength, Anna-Soley Tryggvadottir och Kristian Hallberg (vänster sida) mittemot utställningens initiativtagare Hanna Lindkvist. Med ryggen mot kameran, Daniel Andersson och Tove Dahlblom. Alla i färd med att tillverka och fundera kring minnen.
  • Konversera med Kristian. Konstnären Kristian Hallberg lovar att skicka svar.

Annons

Vegetarisk pastasallad och äppelcider. Vill jag smaka? Nej tack. Men jag sitter ner och blir därmed en del av en konsthändelse.

Låter det skumt? Jovars. Måltiden bjuds vid ett uppdukat bord inne på galleriet Kulturkiosken i Gävle. Vit duk, papptallrikar och i taket ovanför en uppriggad mikrofon. Vårt samtal kan avlyssnas via högtalare i rummet intill.

Visningen av ”utställningen”, alltså middagsbordet, kommer jag nog alltid att minnas. Den var helt klart annorlunda. Men minns rummet mig? Tja, det kan man ju åtminstone försöka fråga sig.

Det handlar nämligen om just minne och hågkomster i ”Berättelser i och om ett rum – The absent past/Det frånvarande förflutna”.

Här i Kulturkioskens rum ska olika saker hända under tre veckor framöver. Flera konserter till exempel. Men vad blir kvar när spelningen är över? Vari består minnet?

Såna frågor intresserar Hanna Lindkvist, uppvuxen i Hofors, som visade mycket speciella målningar på Galleri K förra året. Recensionen av den utställningen hade rubriken ”Hanna Lindkvist gör dig yr”. Och det fortsätter hon med kan man säga.

Hanna Lindkvist går numera på Dramatiska Institutets scenografilinje och har samlat kring sig ytterligare konstnärer/vänner som samarbetar i Kulturkiosken kring temat minne.

Kristian Hallberg till exempel. Han går dramaturgilinjen på DI. Han har tejpat röda bokstäver på väggen. Där står: sms’a ”Gefle” 0736–174233 så får du veta mer.

Jag kan avslöja att den som gör det får ett svars-sms om dagen från Kristian som själv kommer att resa iväg till Wien.

Innan dess hinner han bjuda galleriets besökare på kladdkaka. Det händer i dag.

I morgon ska Hanna Lindkvist göra kolteckningar på galleriets golv och väggar.

– Vi vill inte bara ställa ut saker som snackar om minnen utan göra saker som blir ett minne, säger hon.

Själva grejen är alltså att utställningsrummet förändras varje dag. Performance, installationer, dofter, meningar ristade på plexiglas som byggs till en novell.

En dag blir det födelsedagskalas. Och då är pastasalladen ett minne blott. En annan dag radar Gävles äldsta kvinnokör upp sig för att repetera.

Den som tycker att alltihop verkar konstigt är välkommen att bara äta kaka.

– Man ska inte känna sig dum. Om man inte förstår kan man komma och fråga mig, säger Hanna Lindkvist.

Tisdag 16 september handlar om regn. Ett manuellt regn ska stänka över galleriets ytterfönster. Innanför serverar konstnärerna te – i utbyte mot besökarnas personliga regnminnen.

Att samtala, som vid middagsbordet, är en kärna i tankegången. Och pratar gör man ju gärna kring fika också. Jag gissar att det är därför som konstnärerna lockar med så mycket ätbart.

Att spännande saker i Gävles konstliv ofta händer på Kulturkiosken börjar jag lära mig.

Det är svårt att bedöma något i förväg. Men allt talar för att gruppens öppna och förutsättningslösa minnesutforskande blir minnesvärt.

Och gratis kladdkaka kan naturligtvis inte vara annat än en mycket god tanke. 

 

Fotnot.

Konstprojektet pågår och dokumenteras även på www.theabsentpast.se.

 

 

 

Mer läsning

Annons