Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseets senaste shoppingfynd

/
  • Inköpen. Motiv med sovande kvinna av Pär Lindblad, troligtvis med hans hustru som modell, samt ”Huvud, fönster och lampa”, båda nyförvärv på Länsmuseet.

Annons

Pär Lindblad gav mig min första konstupplevelse, utan att jag visste om det, och därför har jag ett gott öga till honom.

Jag klättrade runt på den konstupplevelsen. Hans lekskulptur i tre delar, formad i polyester och glasfiber, placerad i Eriksbergsparken på Brynäs och inspirerad av de tre bockarna Bruse.

Men frånsett den skulpturen – inte heller den särskilt spännande utan barndomens nostalgi – tillhör inte Hälsingekonstnären Pär Lindblad mina lokala favoriter.

Så lekfulla är inte de två nyförvärvade målningarna på Länsmuseet; rent ångestfylld är ” Huvud, fönster och lampa”, ett självporträtt under glödlampa med ett kvalmigt rosa ljus utanför fönstret, mer ett apokalypsens sken än solsken filtrerat genom körsbärsblom. Ansiktet klyvs i ljus och skugga, öronen har olika färg.

”Huvud, fönster och lampa” fyller en lucka i Länsmuseets samlingar, inköpt för en modest summa. Säljaren slängde med konstnärens fru i köpet också. Åtminstone antar säljaren att det är frun som är modell i den andra målningen, nakensovande på en bädd. Ångestporträttet var anledningen till köpet, frun en bonus.

Pär Lindblad föddes i Hälsingland 1907, bodde senare i Gävle och gick bort 1981. Länsmuseet har sedan tidigare ett halvdussin av hans verk i sin ägo, och nyförvärvet platsar i samlingarna bland annat i hur den korresponderar med Lennart Aschenbrenners ”Nattligt landskap”, även den med rosa toner. Lindblad är representerad på flera av landets största museer, såsom Moderna museet och Nationalmuseum, och Länsmuseets Ted Chikasha tror att han hade haft en större plats i den svenska – och inte bara Gävles – konsthistoria om han hade varit bättre på att marknadsföra sig.

Bland de verk av Pär Lindblad som jag har sett, är ”Huvud, fönster och lampa” ett av de bättre – hans egen ”Skriet”.

Mer läsning

Annons