Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseets tavla borta för alltid

/

Nu är tavlan såld – men till rejält dumpat pris. Länsmuseet i Gävle fick inte ut de stora pengar man hoppats på för den Henri Hayden-målning som skulle säljas ur samlingarna.

Annons

Dessutom visar det sig att konstverket misstänktes vara förfalskat. ”En mardrömshistoria”, säger Länsmuseets chef Peder Mellander.

Det var den franska Hayden-kännaren Pierre Celice som när målningen kom ut på marknaden förra året plötsligt ifrågasatte äktheten.

Den fick omgående skickas med kurir till Paris för att belysas och examineras av experter.

Celice hade dock fel. Undersökningen visade att målningen var gjord av Henri Hayden, dock att den var ett mycket tidigt verk.

Och i höstas skulle det så auktioneras ut av Stockholms Auktionsverk. Men det enda budet låg långt under utropspris och Henri Hayden (generellt högt värderad ute i Europa) förblev osåld.

Länsmuseet i Gävle hade hoppats på minst 800 000 kronor men fick ingenting.

Stockholms Auktionsverk lyckades dock i efterhand hitta en köpare, kanske samma person som lämnade budet; ”vi vet inte”, säger Peder Mellander, ”jag uppfattade det som en utländsk köpare”.

Och i dag är affären i hamn. Sedan Länsmuseet gått ned i pris, till 550 000 kronor; ”vi fick pengarna förra veckan”.

Summan ska läggas i en fond som ska användas för att fylla strategiska luckor i Länsmuseets konstsamling. Man har en konkret önskelista som innehåller både äldre verk och samtidskonst.

Försäljningsplanerna kritiserades redan i förväg, bland annat eftersom det var ett donerat föremål som Länsmuseet ville göra sig av med. Vad ger det för signaler till andra som funderar på att skänka något?

Dessutom ställdes frågan om det verkligen är klokt av ett museum att bita sig själv i svansen. Om politikerna ser att verksamheten kan finansieras genom att ta ur skattkistan riskerar Länsmuseet i förlängningen att undergräva sin egen existens. Andra svenska museer har vägrat att röra sina samlingar.

Kritiken verkar dock inte ha påverkat Länsmuseet.

– Det var det här vi ville, även om vi fick ut mindre än väntat, säger Peder Mellander.

Finns det andra föremål till salu?

– Nej.

Mer läsning

Annons