Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latent konsthat exploderar

/
  • Skapade rädsla och debatt. SL har polisanmält signaturen NUG efter att ha tagit del av innehållet i hans videoverk
  • Skadegörelse, inte konst.  I SVT:s ”Aktuellt” förklarade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sin syn på ”Territorial pissing”. Verket är godkänt som examensarbete och utställt av ett välrenommerat galleri. Foto: Scanpix

Annons

Politiker kallar studenterna snorungar, kvällspressen tycker att lärarna ska skaka galler. Händelserna på Konstfack har fått konsthatet att explodera.

På skolan upplever sig studenterna som statister i ett uppgjort mediedrama.
”Inga mer pengar till Konstfack” skanderar Mathias Sundin, vice ordförande för Folkpartiet i Östergötland, i ett pressmeddelande. Han fortsätter: ”Det är inte för att sådana snorungar ska leka bort pengarna som man går upp klockan sex varje dag och jobbar hårt”.

”Vi som, utan alla artistiska pretentioner, knegar på och försöker göra rätt för oss är trötta –- trötta och förbannade! – på bortskämda yngel som i konstens namn vandaliserar och ställer till trassel” skriver Ulf Nilson i Expressen.

På nätet finns flera exempel på hotfulla formuleringar.
– Det finns ett konsthat, det har funnits ända sedan Marcel Duchamp ställde ut sin pissoar 1917. Vissa blir arga, inte på det de inte förstår utan på det de inte är intresserade av. Om de var intresserade skulle de ha mycket större chanser att förstå, säger konstnären Carl Johan De Geer.

Landets kulturminister nöjer sig inte med att tycka ”Territorial pissing” är dålig konst, eller med att ifrågasätta om verket gjorts inom lagens gränser. Hon påstår att videoverket hon ogillar inte är konst.

Ändå är det godkänt som examensarbete på Konstfack och utställt på ett välrenommerat galleri. Verket, gjort av signaturen NUG, visar en man som sprejar tags i tunnelbanan, det skildrar ruset och rörelsen i en förbjuden och destruktiv handling.

På Konstfack är vissa studenter numera försiktiga med att berätta vilken skola de går på, berättar studentkårens ordförande, Erik Hellsten. Några har också fått förklara extra noga när de sökt materialsponsring till sina projekt, ändå tycker han inte att skolan har lamslagits.
– Det är mest business as usual. Konstfack är så stort, de flesta håller på med till exempel industridesign eller inredningsarkitektur, Konst är bara en institution och där är det kanske en eller två studenter som ägnar sig åt så här pass extrem konst. Men det är klart uppe på Konst är det mer diskussion.

Erik Hellsten tycker debatten är förvirrad. Enligt skolledningen får inget skolarbete visas ”som tillkommit genom olaglig handling”.
– Och så måste det vara. Skolan är en statlig institution. Men hur vet man om ett verk är lagligt eller inte? Många verk kan röra sig i gränslandet, och att på förhand göra en kvalificerad juridisk bedömning är svårt. Om man vid minsta tveksamhet skulle bromsa ett projekt kväver man ju samtidigt mycket av den kreativitet som finns.
– Det är en jättesvår fråga, jag har inga svar, men det är där jag tycker debatten borde ligga.


(TT Spektra)

Mer läsning

Annons