Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maggie är tillbaka

/
  • Karaktärsfast. Gävlekonstnären Maggie Wibom gjorde mycket bruksföremål i porslin. Men hon var också en känslig skulptör. Se verken på Länsmuseet.

Länsmuseets bästa tid var förr.
Därför alla dessa återblickande utställningar som bygger på museets samlingar.

Annons

Nu dyker Maggie Wibom upp igen. Sist hon var aktuell skulle hon ha fyllt 100 år, det var 1999. Dagens utställning är betydligt mindre, några porträttbyster i terrakotta, bilder av keramiska utsmyckningar som hon gjort, porslin och så fotografier av henne själv i arbete.

Idén med den nya expon är att visa Wibom som fria skulptör och konstnär. Gävleflickan Maggie fick sin första anställning efter Konstfack hos Bo Fajans i Gävle, det var 1924, och blev kvar i nio år. Efter det frilansade hon tills hon startade eget, Stockholms Keramik 1938–1950.

Hon var en ivrig skulptör och det tycks ha varit ansikten, karaktärer, som hon fäst sig mest vid. Hon kom att porträttera en rad av dåtidens kända Gävleprofiler.

Man hittar den nya utställningen i ”Gula galleriet” finns bakom skynktet i avdelningen Moderna tider. Den är en blygsam fokusering på en intressant konstnär av sin tid. KM

Mer läsning

Annons