Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i nuet

/

Anita Swahns nya utställning på Galleri Elixir är hyperaktuell. Det är roligt att se en konstnär som fiskar upp motiv ur nyhetsfloden, såsom Anita Swahn har gjort i två brevmotiv – ett från Japan och ett från Libyen.

Annons

Den japanska flaggans glödande röda punkt är som lacket på det ena kuvertet, på det andra från Libyen har akvarellen flutit ut i blod men där finns också en hoppfull olivkvist.

Anita Swahn har tidigare mest sysslat med textilkonst, men här visar hon upp en proffsighet i ett flertal konstnärliga uttryck. Men motiven finns kvar från textilen, inte minst björkstammarna. Att björken inte är ny för henne syns i hur förtrogen hon är med motivet. Hennes oro för miljöförstöringen kommer till uttryck i de känsliga trädetsningarna, där hon framstår som en naturens väktare som ger röst åt de stumma björkarna.

Etsningen av en ensam, nött men vacker stol gör mig märkligt berörd; upphittad i en lada och avborstad får den nu stå i fokus, ett löfte om att det aldrig är för sent att få spela huvudrollen. Även hennes barnansikte som kikar fram ur ytan på en sten likt en ultraljudsbild är ett starkt verk. Samtidigt uråldrig som ny i världen.

Mer läsning

Annons