Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När internet inte fanns

/
  • Augsburgska konstskåpet. Kunskapsbank årsmodell 1630.Foto: Gustavianum/Uppsala universitet

Gustav II Adolf visste det inte, men man kan säga att han ägde en sorts pc.
Det var en leksak för en furste, stor som en möbel. Eller ja, det var ju en möbel – ett jättelikt skåp som han fått i present.

Annons

Tanken var att skåpet skulle innehålla kunskap om hela världen och samtidigt vara till nytta och nöje. Och det låter ju inte helt olikt internet.

Gustav II Adolfs universalskåp rymde allt från gudabilder till en torkad krokodil, brädspel och öronpetare.

Bakom dörrar, i fack och lådor doldes uppåt tusen föremål: porträttmålningar, bordsur, rakborste, miniatyrkanon, vinmuggar, en groda skulpterad i bly, musikinstrument, skägglocktång, mortel, elfenbenskam, mineraler, egyptisk gravfigurin, en fruktkärna, you name it!

Det Augsburgska konstskåpet som det kallas är mycket berömt. Det är det enda i sitt slag som finns bevarat. Ägs i dag av Uppsala universitet och kan beskådas på Museum Gustavianum i Uppsala.

Men en nyhet är att skåpet numera också visas i en webbutställning.

Vilket i det här fallet har många fördelar. Som besökare kommer man nära utan att riskera att förstöra något.

Man får själv öppna skåpdörrar och utforska innehållet. Varje föremål kan granskas i detalj. Man kan leta efter specifika föremål i en omfångsrik databas, läsa om konstskåpens historia (bara sex stycken gjordes totalt, under ledning av mästaren Philipp Hainhofer) eller delta i en guidad tur.

Helt perfekt som webbutställning även om jag hade hoppats att den virtuella presentationen skulle vara lite mer avancerad.

Men ganska snyggt ändå att just denna kunskapsbank från 1600-talet knutits ihop med it-åldern.

Annons