Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir konsten ännu mer central i deras liv

/
  • GALLERISTER. Johan Ågren och Desirée Kjellberg öppnar inom kort Centralgalleriet i Centralpalatset.
  • aha-upplevelser. ”Vi tycker om att ge människor aha-upplevelser. Den konst som vi vill visa får gärna vara ifrågasättande och referera till aktuella stämningar i samhället”, säger Gävles två nya gallerister Johan Ågren och Desirée Kjellberg.
  • rädda. ”Många är rädda för konst. Här kanske de bara kan poppa in”, säger Desirée Kjellberg.
  • Spatiöst. Lokalerna kommer också att fungera som kreativ verkstad för kulturfrilansar.

Konsten kommer att vaktas från ovan, från ett gapande hål i taket, som förenar entréplanets galleridel med frilanskontoren på övervåningen.

Annons

Bara av utseendet i den ännu inte färdiga lokalen kan man ana vilket slags konst som Centralgalleriet kommer att ställa ut.

Rena former, minimalistiskt, en konsthallsmiljö i det intima formatet.

Galleriets första utställning, med Stockholmskonstnären Petter Kreuger, är vald delvis med baktanken att de tittskåp som han ska ställa ut korresponderar väl med rummet.

I ett år har vi nyfiket spanat mot lokalen i Centralpalatset, i hörnet mot Gamla Grand. Redan förra hösten började vi att tjata om en intervju, och nu, 100 000 uppdragna spikar senare, är det dags för invigning den 16 juli. De 100 000 spikarna naglade fast en matta; Johan Ågren, ena halvan av galleristparet, har byggt om lokalen själv på kvällar och annan ledig tid, så väntetiden är förståelig.

Den andra halvan är Desirée Kjellberg, och det är hon som ska vaka över den utställda konsten från övervåningen, samtidigt som hon arbetar.

För Centralgalleriet är inte bara ett nytt galleri i Gävle, utan också en spännande kreativ verkstad, där människor som frilansar inom kulturnäringen kan få hyra in sig. Övervåningen finansierar undervåningen.

Butikskänslan i lokalerna kanske kan sänka tröskeln för nyfikna besökare, hoppas de.

– Många är rädda för konst. Här kanske de bara kan poppa in av farten, säger Desirée Kjellberg.

Hon har eget företag som bygger utställningar åt museer, i Gävle åt Länsmuseet och Joe Hillgården, för att nämna ett par, och i sommar gör hon en utställning åt Gotlands länsmuseum. Johan Ågren arbetar på Länsmuseet som utställningstekniker för brödfödan och målar för passionen.

Inriktningen är det nyskapande, mer med blicken mot det nationella och, så småningom, även det internationella, än mot det lokala. Eftersom galleriet snor åt sig kvadratmeter från den andra verksamheten, finns inte några krav på utställningar som genererar inkomster. Tvärtom planerar de utställningar som uttalat inte har någon prislapp.

– Vi gör det mycket för vår egen skull, för att vi blir glada av konst och glada av att vara en del av konstlivet. Vi ser fram emot att få möta konstnärerna.

Parets entusiasm är smittande, och vernissagen för deras första utställning ter sig onekligen som sommarens konsthändelse. Än så länge håller de inne med framtida utställningar, men hintar om att Petter Kreuger följs upp av en kvinna.

Vilket slags konst vill ni visa?

– Vi tycker om att ge människor aha-upplevelser. Den konst som vi vill visa får gärna vara ifrågasättande och referera till aktuella stämningar i samhället.

De tycker att såväl Konstcentrum som Länsmuseet gör ett bra jobb, och ser sig själva som ett komplement i det lilla formatet, för konstnärer som ännu inte har nått till en nivå där de är aktuella för en separatutställning på en konsthall.

Är Gävle en bra stad att vara konstintresserad i? frågar jag, och Desirée nickar och säger, jo, det tycker hon, medan Johan är lite mer försiktig.

– På 90-talet kändes det som att det fanns en konstfientlig stämning i staden. Nu är öppenheten större, tycker jag. Och det är lättare att vara konstintresserad nuförtiden när avstånden till andra likasinnade är mindre, säger han och syftar på nätets möjligheter. Man är inte lika ensam längre.

Om inte annat så blir det lite roligare att vara konstintresserad i Gävle av Centralgalleriet. Ganska mycket roligare, faktiskt.n

Mer läsning

Annons