Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okonstrat i Gamla Gefle

/

Annons

skriva ut hur mycket ett konstverk kostar. I alla fall inte här på kultursidan. Men sälja måste de ju, konstnärerna. Det är verkligheten.

Och där i verkligheten finns Aino Calmeyer. Hon driver Konstra i Gävle. Ett galleri som kanske är mer som en butik. Men garanterat ett galleri i själ och hjärta.

Aino Calmeyer har koll på konsten i Gävle. Hon har själv gått på Konstskolan en gång.

Nu visar hon verk av konstnärer hon känner och gillar, i en lokal i Gamla Gefle, granne med Svennes Antikhandel. Svenne har lånat ut de galet snygga 50-talsbokhyllorna där keramik och glaskonst radar upp sig. Bland utställarna hos Aino finns en gammal boyfriend, konstskolekompisar och pappa som är konstnär på Österlen.

väldigt många som får tillfälle att synas hos Aino.

Det är nästan det främsta intrycket när jag besöker Konstra första gången.

Två inte så stora rum (insomnade Galleri Karlsson höll till här förut). Man tittar. Man tittar igen och upptäcker mer.

Och mer, på nya finurliga ställen. Som Margareta Danhards emalj på innerdörren. Små textiltavlor ovanför dörrlisten. Ett grafiskt blad som Ainos åttaåriga dotter gjort helt och hållet själv (”tror du jag kan ta hundra kronor, mamma?”).

Här finns en grönskimrande barockskål av Jakob Danhard. Gnistrande keramikstycken som är smycken. Emeli Karlströms korsstygnstavlor. Handvävda servetter och kuddar.

reklam för en designaffär? Jag tycker det låter som ett bra ställe att visa konst och konsthantverk för publiken. Aino Calmeyer föreställer sig inte ens att hon ska kunna livnära sig på sitt företag. Det är också verkligheten. Calmeyer konsthantverk & konsthandel är så långt från börsnoterat man kommer

På golvet i hallen ligger en vit betongplatta skulpterad som två utsträckta händer. Aino berättar: ”Den vill jag ha som min gravsten sa en äldre herre bestämt”. Hon blev faktiskt först lite förskräckt.

För dagen väntar Aino Calmeyer på att en grupp damer ska rulla in med rollatorerna för ett bokat besök. Hon gläder sig för hon pratar gärna och med beundran om alla ”sina” konstnärer.

och Maria Berglin, Österlenmålarna Gösta Calmeyer och Thomas Larsson. Hälsingeparet Danhard. Deras verk visas under nuvarande utställningsperiod som varar hela hösten.

Somligt försvinner, somligt består. Kakelugnen värmer.

 

Annons