Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peace & Love & Träteknik

/
  • Trälistigt. Hatthyllan List, framtidskontoret Plugin Office, ett anpassningsbart skåp, och uttrycksfulla leksaker. Examensarbeten av eleverna på Design- och träteknik i Gävle.Festivalkit. Förvaring för solglasögon, mobilförstärkare av urtida trattmodell, samt ett sjudagarstält för bättre miljö i till exempel Borlänge.

Skogsmuseet Silvanum dog. Minnet bevaras endast i byggnadens namn och i entrén där det står ett ironiskt plastkonstverk i form av en palm.

Annons

Men ett frö hann slå rot. Det var den unika högskoleutbildningen Design- och träteknik som fortfarande håller till i lokalerna och nu har växt till en synnerligen kreativ tioåring.

Tioårsjubileet firas i fredags samtidigt som en utställning öppnade där avgångseleverna visar sina idéer om smarta och snygga prylar med utgångspunkt från skogsråvaran: glasögonbågar, mobilhögtalare, Peace & Love-tält!

Per-Johan Sandlund har gjort det behändiga engångstältet för sommarens musikfestivaler. Lättburet, i regntålig papp, lovar att hålla i sju dagar och att göra tältplatserna mindre skräpiga av trasig, kvarlämnad campingutrustning.

Fredrik Olsson utforskar möjligheten att göra miljövänliga glasögonbågar. Hans Bio Frames är tillverkade i träkomposit.

Anders Westlund demonstrerar hur en kartong kan användas som både fodral för de obligatoriska solbrillorna och vikt till en högtalartratt för att få mer kräm ur en Iphone.

Här finns Claes Larssons ritning till en steadycam för skatefilmer, och inspiration för ett framtidens kontor där man tänker bra med tall i allt. Olika landskap behöver busskurer som passar bygdens byggnadsstil, tycker en annan elev.

Trä och återanvändning hör ihop. En planeringsmodell för att ta tillvara kasserat byggmaterial presenteras och Emma Holmström har tillverkat en självklar klädhängare av gamla lister.

Maria Berges varmt bulliga träleksaker är figurer som uttrycker olika känslor. Bakom ligger en genomtänkt idé om att underlätta kommunikationen med barn som har svårt att formulera sig i ord.

Även Marica Tagg funderar på barns och föräldrars behov, men snarare olika behov. Hennes skåp med öppen plats för förvaring kan vara perfekt leksakshylla men samtidigt vikas ihop till en kub och låsas!

Utbildningen Design- och träteknik har stadigt utvecklat ett nära samarbete med företagsvärlden; ”i dag är skogsindustrin mogen att ta emot designkompetens”, som en av lärarna konstaterar.

Edsbyverken delar till exempel sedan några år ut ett stipendium till en av studenterna

I år blev det Per-Johan Sandlund som vann med sitt vackert snövita ekologiska festivaltält.

Men samtliga examensarbeten presenteras klart och pedagogiskt. Jag blir imponerad av elevernas målmedvetenhet och deras tillit till enkla lösningar utan behagsjuk formgivningshysteri.

Samtidigt borde det här vara en utbildning med all rätt att få göra lite mer väsen av sig. Trätänk är listigt. Den sista resten av Skogsmuseet är inte ett träkors utan visar vägen framåt. Mot ett samhälle som inte slösar med naturen och resurserna.

Tar man till vänster om palmen vid ingången i Silvanum hamnar man på Konstcentrum, just nu med Gävle Konstskolas elevutställning där personalen en stund före stängningsdags i söndags kunde räkna antalet besökare till totalt åtta. Vägen till höger om palmen leder till Design- och trätekniks elevutställning. När det gäller den har ni två veckor på er att hyfsa siffrorna.

Mer läsning

Annons