Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson i kosmos

/
  • Svindlande. Lars Perssons glödande fotokonst fastnar inte i hjärndöda fyrverkerier. Utställningen visas på Gävle sjukhus Galleri Elixir.

Annons

Avancerade kameror i var mans hand för med sig risken att alla tror att de är konstnärer. Gävlekonstnären Lars Persson är också fotograf, och på Galleri Elixir visar han att fotokonst är så mycket mer än detaljskarpa naturbilder. Istället målar han med ljuset, abstrakta verk som ömsom för tankarna till industriella miljöer, ömsom till nattklubbarnas laservärld.

Med den här typen av motiv är det lätt att fastna i ett slags fyrverkeri-effekt, vackra men hjärndöda spektakel. Lars Persson får mig däremot att boosta fantasin, med kosmiska miljöer vars nebulosalika moln breder ut sig. Färgerna sprakar, glöder. I vissa av verken, som totalt är 41 stycken reducerade från ett råmaterial på 2 500 bilder, tycks ljuset ha fast form, vara avfotograferade skulpturer.

Lars Perssons fotokonst gör mig förundrad över det mänskliga ögat, vår syn som kan bjuda upp till en sådan färgfest.

Inget av verken har någon titel. Det är en värld bortom de konkreta motiven. Så är också utställningens titel ”Annan värld”.

Mer läsning

Annons