Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Picasso-febern

/
  • Joseph Beuys. Det stora namnet på Hamburger Bahnhof i Berlin.
  • Två mästare. Edouard Manets målning från 1866–67 får i Picassos händer förvridna proportioner, färger och former.
  • Två mästare. Diego Vélasquez kända porträtt av prinsessan Margarita (1653) sida vid sida med Picassos tolkning från 1957 på Grand Palais i Paris.Foto: Jacques Brinon/AP/Scanpix
  • Foto: /Scanpix

Picasso dominerar Paris kulturhöst. Efter tre års planering och tio miljarder kronor har Paris tre största museer öppnat den största gemensamma satsningarna någonsin – ”Picasso och hans mästare”.

Annons

För första gången har Goyas ”Den nakna Maja” lämnat El Pradomuseet i Madrid. För det krävdes en gigantisk Picassosatsning i Paris.

Just nu visas den på Grand Palais, sida vid sida med Picassos verk – Goya var en av de stora mästare som satt tydliga spår i Picassos konst.

Diego Vélasquez kända hovporträtt ”Las Meninas” (”Hovdamerna”) från 1656 är också en av Picassos viktigaste inspirationskällor. Under några månader 1957 gjorde Picasso över 50 tolkningar av Vélasquez målning av prinsessan Margarita, en studie i form, rörelse och färg som tydligt sammanbinder Vélasquez med kubismen.

Det är Paris tre främsta museer som för första gången gör gemensam sak och går ihop om var sin utställning på samma tema, ”Picasso et ses maîtres” (”Picasso och hans mästare”): Louvren, Musée d’Orsay och Grand Palais. Med utökade öppettider, till klockan tio nästan varje kväll, och många specialevenemang hoppas museerna på storpublik.

På Grand Palais är rubriken just ”Picasso och hans mästare”, och salarna har fyllts av konsthistoriens stora mästerverk, inte minst spanskt måleri.

Utställningen på Louvren har titeln ”Picasso och Kvinnorna från Alger’” och handlar om Delacroix kända målning med motiv från en massaker i Alger 1832. På 1950-talet återvände Picasso till ”Kvinnorna från Alger” i en serie målningar.

Musée d’Orsay har fokuserat på en annan målning som betytt mycket för Picasso, ”Frukost i det gröna” av Edouard Manet.

När det begav sig protesterade omvärlden mot Picassos vanvördiga kopior av 1600-talskonstnärernas mästerverk.

Men i dag ifrågasätter ingen det konstnärliga värdet i Picassos versioner med sneda näsor, förvridna perspektiv och förskjutna former.

Men även om höstens stora konstsatsning i Paris handlar om Picasso så har målningarna av de stora klassiska mästarna visat sig vara minst lika viktiga när det handlar om att locka publik.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons