Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så givellskt

/
  • Hemma hos havet. Lars Givell fortsätter utforska vattenlinjen och den eviga rörelsen i sin nya utställning på Gävles Galleri K. Bakom konstnären skymtar sviten ”En dag ett hav”.

Havet är varken rytande eller solnedgångssmäktande. Havet är vanligt, vänligt. Ingen skrämmande motståndare, utan en vågrörelse in i evigheten.

Annons

Så ser det ut i Gävlekonstnären Lars Givells nya serie bilder från där vatten möter land. Han har arbetat med samma tema tidigare. En svit ”havsverk” visades på Galleri Elixir hösten 2010. Små försiktiga saker har hänt. Nu är det nog fullbordat, tror Givell, med utställningen som öppnar på Galleri K i dag.

Han visar ett 20-tal-målningar i acryl och collageteknik. Remsor av tidningspapper kan urskiljas men ingår naturligt i helheten, fragmenten är inbakade i färgen, som ditpenslade av Disneytomten i julklappsverkstaden. Även alla bilderna tillsammans bildar en given givellsk helhet. Ett rymligt landskap för eftertanke.

Inspirationen kommer från Öland (där Lars Givell i många år haft sommarateljé). Men den specifika platsen är oväsentlig, menar konstnären som aldrig kan ses på stranden med staffli utan blott låter sig uppfyllas av miljön.

Tre av målningarna skiljer ut sig, under titeln ”En dag ett hav”. De är av mer abstrakt karaktär, med ordnade horisontella våglinjer som dock kryllar av ord och högst påtaglig rörelse. Och av ett ljus som varierar från försiktig morgon, till middagens gyllene tyngd, till kvällens intensiva blå.

I mindre format finns hemlighetsfulla ”Skrevor” och ”Kobbar”.

Konstnären själv vill gärna betona ordens vikt; han har skrivit ut strofer av bland andra poeten Tomas Tranströmer, som kan beledsaga betraktaren. Det behövs dock inte alls. Lars Givells numera dämpade måleri bär sin egen vilsamma förtröstan, där man vaggas av vissheten om naturens eviga kretslopp.

Annons