Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lagom anpassad

/
  • Ikaroz i Gävle.  ”Maskerad med neonmössa” och en studie i linjer..
  • Dubbla budskap? Daniel Diaz, känd som graffitikonstnär under pseudonymen Ikaroz, tar med sig muren inomhus. Numera är han inte arg längre. Säger han.

Det är inte ett dugg uppkäftigt att säga att man gillar Daniel Diaz gubbar.
Nu när gubbarna målas på duk och hänger inne på galleri.
Men han är en graffitilegend – under artistnamnet Ikaroz.

Annons

 

– Nej, säger Daniel Diaz.

– Nej!

Sen talar vi inte mer om just det. Jag tittar på hans målningar som visas för första gången i Gävle. Galleri Nödutgång har lyckats locka hit Ikaroz från hans ateljé i Stockholm.

Eller var det nu är ifrån, han tycks vara ständigt efterfrågad och på väg. En laglig vägg i Ronneby ena dagen, vernissage nästa, workshops med ungdomar, kulturfestivaler, separatutställningar på museer, beställda offentliga utsmyckningar.

– Jag är vuxen nu, 35. Då är man inte lika arg längre.

– Men jag tycker det är bra att det finns folk som är ute och målar på natten. Det tillför något i mitt liv, att någon gör sig besväret med att förvåna mig. Det är otroligt att det finns folk som lägger ner så mycket möda, säger Daniel Diaz.

Bilderna på lilla Galleri Nödutgång är få men övertygande. Rufft oramade, gjorda med gatukonstnärens snabba linjer, mästerlig pensel, och med graffitikulturens råflabbiga jargong gängen emellan. ”Who are you anyway?”, säger en pratbubbla. ”Fuck you and your crew”, säger en annan.

Daniel Diaz har egensinnig attityd också till färgerna, det spraystarka betvingas, tecknaren bestämmer.

Och vad han än själv påstår så har motspänstigheten inte dött bakom det ofrånkomligt dekorativa.

Så kallade ”graffiti”-utställningar på fina museer är larvigheter, deklarerar han. Det är som att kalla alla andra utställningar för ”olja”, typ.

Men lagliga graffitiväggar gillas:

– Om uttryckssättet omfamnas av staden så blir det en mycket mer levande stad, säger Daniel Diaz. Med adress Gävle bland annat.

Support NUG (konstnären som hotades av åtal för sin tunnelbanevagnfilm), uppmanar Diaz på sin Ikaroz-blogg.

Fotografierna på bloggen talar också ett annat språk. Om Daniel Diaz nattvanor till exempel. 35-åringen är nog inte så kvällstrött ändå. Tur det.

Man kan inte enbart föreläsa på seminarier om kulturentreprenörskap (har han också gjort) om man ska behålla sin energi.

Mer läsning

Annons