Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlarmani i sidorummet

/

Annons

Hon gör konst med BH-inlägg, tvätt-lappar, märklinräls, tandborstar, cd-skivor och, inte minst, akryl. Och hon kallar allting för ”kludder, men inte kladd”. Det innebär, verkar det som, att det finns en medvetenhet någonstans. Hanna Stangmark verkar ha en ganska lekfull ingång till konsten. Det visar inte minst den hela väggen med titeln ”Konstiga gubbar – kan materia få liv?”.

Samtidigt anar jag något lite hotfullt en del grejer också. Collagen med tvättrådslappar heter till exempel ”Hjärntvättsinstruktioner”. De kan förresten få tjäna som illustration till (en del av) hennes metod. Hon samlar på sig en massa grejer. Och sedan tar hon fram dem och ser om det går att göra någonting av. Och sedan verkar det som om sakerna sätter igång och gör sig själva. Struktur skulle hon behöva privat, säger hon, men inte i konsten. Då strukturerar sakerna sig själva helt naturligt.

Målningarna gör hon i akryl. Hon har inget tålamod, säger hon, och skulle aldrig orka vänta på att till exempel oljefärg skulle torka innan hon får fortsätta på en tavla. Men det är de lite samlarmaniska objekten jag tycker bäst om. Där finns den mesta energin.

Hanna Stangmark
”Från det inre till det yttre”
Idka kulturkioskens ”Sideshow”
Utställningen pågår till 5 augusti

Mer läsning

Annons