Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartlistade sånger vidgar upplevelsen

/
  • LISTAR. Carl Bergström, curator för utställlningen ”Om ljuset tar oss” som tar sin utgångspunkt i black metal, har satt samman en Spotify-lista som introducerar besökaren i genren.
  • SVART MUSIK. Spotify-listan till Konstcentrums utställning ”Om ljuset tar oss”.

Sänker volymen, kikar oroligt omkring mig. Ingen verkar vara i närheten och kan höra vad jag lyssnar på. Jag lyssnar på en Spotify-lista med band som Mayhem och Burzum och vill inte få rykte om mig att vara en black metal-älskare.

Annons

Anledningen till mitt black metal-lyssnande är Konstcentrums utställning ”Om ljuset tar oss”, spellistan på Spotify är skapad av curatorn Carl Bergström.

Det var hans chef, Anna Livion Ingvarsson, som bad honom att sätta samman Spotify-listan till utställningen, som en introduktion till musikgenren som har inspirerat ”Om ljuset tar oss”, och Carl Bergströms kunskaper om black metal gjorde att det inte var någon större ansträngning. Med det sällar han sig till en trend inom förlagsbranschen men är pionjär inom curator-skrået. En Spotify-lista är en bonus till allt fler kulturupplevelser.

– Listan är en trevlig tjänst att erbjuda, tycker jag, och den visar att det inte bara är en pose utan att det finns en grundlig tanke bakom utställningen och en kunskap om genren, säger han.

Carl Bergström själv har inte hört talas om någon annan konsthall som har gjort en egen Spotify-lista till en utställning, kanske för att de sällan har en sådan tydlig musikkoppling som ”Om ljuset tar oss”. Men i böckernas värld börjar Spotify-listor bli vanliga.

Ett förlag som jobbar aktivt med Spotify till sina böcker är Thorén och Lindskog, som ger ut tyskspråkig litteratur på svenska. De första böckerna som de gav ut hade musik som ett naturligt inslag i texten, som Uwe Timms ”Upptäckten av currywursten”, och idén föddes.

Förläggaren Johan Thorén:

– Det är så enkelt. Och är författaren musikintresserad så är det inte mycket jobb för någon part. Samtidigt är det boken som står i centrum och vi ser soundtracket mest som liten bonus för de specialintresserade.

När förlaget gav ut sina första böcker var Spotify-listorna någonting som förläggarna själv fixade, men inför publiceringen av Selma Mahlknechts ”Ingen fara” insisterade hon på att själv sätta samman listan.

– Jag hade tänkt göra likadant med Selma Mahlknechts bok men när jag träffade henne inför lanseringen av boken och berättade om detta så ville hon absolut göra det själv. Hon är också väldigt musikintresserad och menade att hon redan hade några låtar som hon tänkt på och använt medan hon skrev för att illustrera karaktärerna för sig själv medan hon arbetade.

Med ett större intresse för E-böcker i framtiden, kommer bara potentialen för en Spotify-lista som bonus till läsupplevelsen att öka. Bland författare som har gjort en låtlista till sina böcker finns John Ajvide Lindqvist, Marcus Birro, Johanna Lindbäck och barnboksförfattaren Lisa Bjärbo, som på sin blogg efterlyste låtar om vänskap som övergår till kärlek till boken ”Det är så logiskt alla fattar utom du”. Författaren Christoffer Carlsson nöjer sig inte med en tipslista till debuten ”Fallet Vincent Franke”, utan specificerar vilken låt som hör till vilket kapitel.

Risken finns att även romaner utan musik som ett naturligt inslag i texten ska ha en Spotify-lista, som en del av en krystad marknadsföring, men den risken får ställas mot att många författare numera namedroppar artister och låtar i sina romaner, ett stämningsskapande stilgrepp vars värde växer exponentiellt med en Spotify-lista som faktiskt tillåter läsaren att höra musiken.

Men allt finns inte på Spotify, vilket Carl Bergström fick erfara när han satte samman black metal-listan:

– Spotify är bra för det blir inte några rättighetsproblem. Annars föredrar jag personligen Youtube.

Christoffer Carlssons ”Fallet Vincent Franke” fungerar utmärkt även utan musik, men Konstcentrums utställning ”Om ljuset tar oss” vinner mycket på att besökaren före faktiskt går in på hemsidan och bekantar sig med genren.

Annons