Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårtolkad premiär på Kulturkiosken

/

Annons

TV4:s Nyhetsmorgon-program och videokonst från Gävle känns inte omedelbart besläktat.

Men möts gör de, i Kulturkioskens mörka källare av alla ställen.

Ett konstnärskollektiv visar två videoverk där, i vårens första utställning. Och förutom konstnären Anders Thyr och teknaren Per Sörensen ingår tv-journalisten Elisif Elvinsdotter i gruppen.

De tre är dessutom mer än vanligt närvarande i konsten – eftersom de använder sig själva som arbetsmaterial framför kameran.

Vilket man alltså kan betrakta i de två filmerna, båda på temat ”Your darkness is my light” .

Grafiska absurditeter, beskriver Per Sörensen. Tanken är att uttrycka ett tillstånd, en mörkare sida av relationer mellan människor, säger han också.

I den ena videon syns Elisif Elvinsdotter och Anders Thyr tala förbi varandra med orden ”I stand on your foot”, och så syns en hund som en marmorskulptur på en brygga.

Den andra videon inleds med sugggestivt ljud och klipp. Gestalterna slår foten i golvet och poserar dansande.

Det är inte gjort i en handvändning att begripa sig på. Eller känna något inför.

Men konstnärsgruppen (som uppträder under förkortningen/artistnamnet TES) är inte så mycket för förklaringar. De har knappt själva diskuterat vad de åstadkommit.

Samarbetet inom den udda konstellationen bara flyter på hur bra som helst, resultatet är mer än de enskilda delarna, tycker de. ”Vi har alla tre olika bilder av vad vi gjort!”.

Relationer är komplexa, det som är destruktivt kan också ha tillit som en god sida. Något ditåt, är de i alla fall överens om.

De båda ”Your darkness is my light”-filmerna har tidigare visats på Vindöga-festivalen för videokonst i Sandviken, 2009 respektive 2010. Nu är det Gävlepremiär.

Hur många tror ni kommer och tittar på utställningen?

– Tre!, blir det snabba svaret.

Mer läsning

Annons