Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tioåriga Idka förfestar

/

Jag tänker inte tala om vad Idka är förkortning för. Inte en gång till. Men jag kan tala om att Idka fyller tio år i år.

Så länge har Institutet för digitala konstarter, äsch där kom det ändå, funnits i Gävle.

Annons

Och det är en sprallig tioåring som arrangerar konserter och utställningar och har flera hundra verksamma konstnärer som skapar ljudkonst och rörlig bildkonst vid datorer. Unga Idka märks. Både hemma i Gävle och på festivaler världen över.

Idka driver också Kulturkiosken i Gävle. Just nu arrangeras en utställning där med ung film- och videokonst. Som en tioårspresent till Idka självt kan man säga.

De flesta av filmerna har visats tidigare i olika sammanhang. Men det är en best of-parad (flera har vunnit priser) som är en bra ingång till Idkas värld. Här kan man se ett dockanimerat rymdepos eller poetisk fiction. Ett serieäventyr, en dansdokumentation och musikvideos. Sju tjock-tv-apparater håller filmerna igång kontinuerligt.

Tecknaren Sofia Jakobsson blev Ecke Hedberg-stipendiat och uppmärksammades för videon ”But this is just a story just a sairy’s tale” vid Konstskolans slututställning i våras. Den kan man passa på att se om igen på Kulturkiosken.

Mest lättillgänglig är kanske den animerade novellfilmen ”Vapnet”. I ”Tempus” av Annica Norrman och Niklas Stagvall gestaltas drömmen om att kunna spola tillbaka tiden och få saker ogjorda.

”Tomrum” av Robin Blom är mystiska, sjunkna miljöer.

– Tyvärr har nästan alla konstnärerna hunnit flytta från Gävle. Sofia Jakobsson studerar i Japan och Robin Blom i Helsingfors, säger Idka-basen Viktor Eriksson.

Men han låter nöjd också, över att Idka lyckats inspirera så många att gå vidare med sin konst.

Idka firar sitt riktiga tioårsjubileum i december. Då blir det releasefest för en dubbel-dvd med 19 Idka-filmer och dessutom en nyskriven bok om Idkas historia.

Annons