Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ett riktigt dröm­konstverk

/
  • Krystallia Sakellarious konstverk bygger på gävleborgarnas svar på frågan ”vad är din drömdag?”. De filmade svaren kan ses på webben: www. lg.se/dromdagar, och i utställningen som visas från och med nu på Hållplats Konst i Gävle.
  • Krystallia Sakellariou har frågat sisådär 350 länsbor; vad är riktig lycka för just dig?

Hur ser din drömdag ut? Det är en fråga vars svar kan definiera lycka, en människas syn på livet – eller bara helt enkelt berätta hur en person mår.

Annons

Hur ser din drömdag ut?

”Det är en dag när jag vaknar utan smärta.”

Konstnären Krystallia Sakellariou har rest runt och frågat hundratals gävleborgare om deras drömdagar. Hon har filmat och gjort ljudinspelningar. På en mack i Hassela, på pizzerian i Ockelbo, vid Lillfjärden i Hudiksvall, på vårdcentralen, hos hockeyspelarna i Läkerol Arena, i Gävle Konserthus, på gymmet, på gågatan.

Vad är din drömdag?

”En dag med polarna på stan. Som alltid. Ta det lugnt.”

Det är ett av svaren som finns med i Krystallia Sakellarious konstverk ”Drömdagar i Gävleborg”. Hon har arbetat på liknande sätt tidigare, på andra platser i världen, bland annat Mexiko, USA, Grekland. Men den här gången gjort ett specifikt verk för vårt län, på uppdrag av Länskultur Gävleborg.

Omkring 350 länsbors personliga visioner om framtiden samlades in under en tre veckor lång resa i höstas.

Vad är din drömdag?

”Att få vara med min familj och ha det bra”.

Frågan är skenbart banal – men genial. Den frågar inte efter vilka krav vi ställer utan hur vi faktiskt har det. Drömdagen måste vara realistisk, det vore ju förfärligt om den inte skulle kunna förverkligas.

Vad är din drömdag?

”Vara på hotell i Sundsvall med min tjej. ”

Eller man kan konstatera att vi har, de flesta av oss, små anspråk på livet. Sovmorgon. Långfrukost. En utflykt med termos. Vackert väder.

Påfallande många svarar ”som i dag”.

Andra vill hellre läsa en dikt, eller prata om sig själva, än hörsamma frågan. ”Drömdagar i Gävleborg” berättar också om ensamhet, ganska enahanda vardag, hur sjukdom kan prägla tillvaron.

Jag har inte tittat igenom hela materialet. Enligt pressinformationen intervjuas bland annat en 103-åring på äldreboende, prästen i Ockelbo, flyktingar på biblioteket i Hudiksvall, unga vuxna som bor i Hasselakollektivet, tonåringar på diskobowling.

Filmerna finns att se på Landstingets Gävleborgs hemsida men presenteras också i en utställning som ska visas under fyra månader framöver på Hållplats Konst – en utställningsplats i landstingsbyråkratins hus på Rektorsgatan i Gävle. Nära politikerna är tanken. Efter det ska ”Drömdagar i Gävleborg” även ut på turné.

Utställningen är uppbyggd som ett interaktivt konstverk. Man kan trycka på knappar (byxknappar, blusknappar!) och höra drömdagsröster. Krystallia Sakellariou har hittat olika teman, trådar, i svaren – familj, semester, natur. Livets måttband finns uppsatt, liksom virknålar och garn. Kanse sånt som vi håller ihop vardagen med eller det som drömmarna vävs av. ”Av samma tyg som drömmar göras av, vi äro gjorda”, uttryckte ju ingen annan än Shakespeare.

Det interaktiva finns också i tillkomstprocessen. Konstnären säger att hon inte känner sig som en reporter utan att hon klivit in i andra människors rum och fått bli delaktig i deras drömmar; ”man måste ställa in frekvensen så att man upptäcker vad den här personen verkligen vill”.

Hon ska göra samma resa om igen, åka tillbaka till macken och köpgallerian med ett högtalarsystem, och spela upp rösterna för folket. Och som sagt, allt kan ses på webben där besökarna dessutom ges möjlighet att lägga till sin egen drömdag.

Vad är Krystallia Sakellarios drömdag? Jag gissar att det faktiskt skulle kunna vara att sitta och smyglyssna på främlingars drömmar på ett kafé i Sandviken.

Det är ett helt och hållet sympatiskt konstprojekt. Sakellariou har lyssnat utan att styra. ”Jag är uppväxt i en by utanför Varberg. Egentligen är jag ju lite blyg”. Men också uppriktigt nyfiken på vad maximal lycka är för alla oss andra. Och vad det berättar om livskvalitén här och nu.

Idén fick hon ursprungligen från en dagslända. Insekten som föds på morgonen och dör på kvällen. Kan en enda dag symbolisera ett helt liv?

Konstprojekt är förstås ett sällsynt energifattigt ord. Men säkert är att ”Drömdagar i Gävleborg” säger mer än tusen Sifo-undersökningar.

I TV-inslaget ovan kan du höra Krystallia berätta om hur hon tänkte kring projektet och du får också se glimtar av konstverket.

Mer läsning

Annons