Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt väggarna – men bra!

/

Annons

Det första intrycket av Anette Stenströms utställning på Galleri Boken i Hofors är rörigt, splittrat. Men när ögat sorterat bort de målningar som saknar styrsel och koncentration – då ser jag som en aha-upplevelse starka, berättande bilder framträda.

Vad gör det att kompositionen havererat i de första fem-sex målningarna, när jag plötsligt står inför ”Gunnels väg”. Där finns ett par bilar, lite snö och ett hus med lysande fönster i bakgrunden. Men något skymmer sikten, något som liknar ett par stora skuggor. Fast de finns knappast i den påtagliga verkligheten; kanske är det de livshinder berättarens oro och ångest reser i världen.

Vi kan ana en grupp barn i ”Vid grinden”. Det kan vara någons minnesbild, en speciell eller slumpmässig situation som ständigt framkallas i de nät av minnen som både snärjer tankar och känslor – på något vis är detta en bild av hjärnan och minnet, bättre kan jag inte förklara saken.

I målningen ”Sekretessbrytaren” kan man ana svek, överföringen av skvaller och förtal i livets mörka skrymslen och i ”Ägorna” människans försök att överblicka det hon har; vad är mitt och vad betyder det, mitt?

När det kommer till ”Besökaren” anar jag influenser av Erland Cullbergs målningar av inre gestalter och det finns i några andra målningar en längtan efter tillhörighet i världen som jag förknippar med Hans Wigerts konst.

Framtiden får utvisa hur Anette Stenströms måleri utvecklas… men i de bästa målningarna finns ett stort och självständigt berättelsedjup. Splittring formar sig till ett slags övergripande motiv, kanske är lösningen att möta och måla denna splittring. Stil och inriktning måste renodlas, mycket väljas bort, skalas av och koncentreras. Att visa bortåt 40 målningar i ett galleri av Bokens storlek är ju uppåt väggarna.

Anette Stenström bor i Grycksbo, men kommer från Hofors och gick ut Gävle konstskola 2003. n

konst

Anette Stenström

Galleri Boken , Hofors, t o m 14/11

Mer läsning

Annons