Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vålnader från storköpet

/

En armé av mjukt ornamenterade pappersdockor har intagit Kulturkioskens utställningslokal i Gävle. Låt oss kalla det monsterkurbits.

Annons

Konstnären Karin Öst från Marmaverken i Hälsingland skär ut figurer i kartong. Pappförpackningarna till 90-gramshamburgare är perfekta för ändamålet, noterar hon på sin blogg. Men tyvärr för små för verken i den här installationen där hela rummet fylls av människohöga hängande modeller täckta med collage av skrikiga tidningsurklipp från annonser: Mellandagsrea! Extrapris! 3 för 30! Köp!

Det är en lekfull utställning men också lite hotfull. Det gulligt kurbitsrundade i de symmetriska fantasifigurerna blir ibland till indiska gudar, slingrigt mångarmade. Eller till varelser med horn, ett stirrande alien. Reklammonstret är ju något som attackerar oss dagligen!

Att stå mitt i utställningen känns som att vara i ett spöklikt MaxiIca, bland tysta vålnader av kunder som vandrar i storköpsskuggans dal.

Ett hastigt intryck, säkert förstärkt av Kulturkioskens mörka källare. För visst är det här en orgie i det dekorativa framför allt. Färg och form som blossar.

Karin Öst kallar sin utställning ”Vackert som ett dagispyssel, värdelöst och underbart”.

Mer läsning

Annons