Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vykortsvarning

/
  • RESESKILDRARE. Peter Kautzky återvänder bland annat till sitt Provence när han ställer ut på Galleri K. Här två motiv från Österrike och ett Norge med fuktig känsla.

Annons

Vana besökare av Peter Kautzky-utställningar – och de får rejäl motion, han är en av våra flitigaste utställare – känner vid det här laget hans Provence. När Peter Kautzky målar akvarell är det reseskildringar fångade på plats. I andra konstnärliga uttryck, som akrylmålningar och grafik, är det mer rapporter från en inre värld.

Men det är inte Provence som mina ögon dras mot främst på den nya utställningen på Galleri K. Hans akvareller från Norge ger fina fantasystämningar, en fuktig känsla i motiven. Människorna verkar vara långt borta i dessa världar. Bokskogen är också en fantastisk bild, som verkar vara indragen i ett blåskaos där färgerna virvlar runt.

Torrare är det, som vanligt, i motiven från Provence, med en bränd, ja nästan knastrig känsla i akvarellen. De sydfranska byarna blir som kubistiska reduktioner, blott de tydligaste formerna återstår. Konstnären berättar att han behöver en lång uppvärmningsperiod för att kunna släppa loss.

En bra illustration på Kautzky i fritt flow, jämfört med en mer försiktig konstnärshand, är verken ”La Coste” och ”Procencalsk by” som hänger intill varandra. Skillnaden är att den försiktiga versionen av Peter Kautzky är mer tyglad av den faktiska verkligheten, medan den lössläppta versionen ger oss en mer upplöst, okontrollerad värld där atomerna tycks vara i upplösning. Först då blir blicken riktigt bra, när hettan smälter sinnesintrycken.

I motiven från Österrike finns ”Unterwegs”-akvarellerna, där flera bilder samsas i samma verk – ett onödigt sätt att dra tankarna till vykort, tycker jag, eftersom associationen med vykort aldrig ligger långt borta och skuggar den här typen av reseskildringar. Kautzky är bättre än så.

Till hösten låter han akvarellerna vila med en utställning på Galleri Elixir. Och med dem också Provence. Det finns nog ett och annat Kautzky-fan som gärna ser en sådan inre reseskildring, som omväxling.

Mer läsning

Annons