Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstcentrumdebatten studsar bort

Ordet ”samtal” var illavarslande. Det var ett panelsamtal om Konstcentrums verksamhet i går som hade annonserats, inte en debatt.

Ett samtal är nog alldeles för svag salva för allt det kli som irriterar i denna lokala konstdebatt.

Inledningsvis var det de fem paneldeltagarna som hade ordet, och debatten svävade för högt ovanför Konstcentrum för att tillfredsställa dem som det kliar allra mest hos. Kritiken som framfördes från panelen var mild och inlindad. Jag väntade på att publiken skulle få börja bullra – och ångrade mig när den väl började bullra. Många ”frågor” saknade frågetecken och var svåra att hänga med i, vilket i och för sig inte är ovanligt i sådana här sammanhang.

Kanske hade det varit bättre att bjuda in en av Konstcentrums riktiga kritiker i panelen, för att kunna stävja publikrösterna bättre?

Jag tror att samtalet hade mått bättre av det, och jag tror att det hade hjälpt Konstcentrum att förstå kritiken. För som det är nu känns det som om kritiken studsar bort från dem. Inte för att de vägrar att ta in den utan för att de inte riktigt förstår den. En association som kommer för mig är hur liberalerna i Amerika har överrumplats av att helt plötsligt, på 2000-talet, behöva diskutera om evolutionen är på riktigt.

En annan tanke under kvällen: Av de lokala konstnärer som fick ordet och som satt med tysta var medelåldern hög. Vad säger ungdomen om Konstcentrum? Flyttar de begåvade konstungdomarna till fina utbildningar i Stockholm och lämnar Gävles konstliv därhän?

Konstcentrums vänförening kanske behöver en ungdomsgren.