Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra bärsele för liten och stor

/
  • Bär med dig barnet där hemma. En bra bärsele är bekväm för både den vuxne och för barnet.

Med en bärsele har du händerna fria samtidigt som du bär med dig lillan vart du än går.

Vi lät två barnfamiljer testa fem olika bärselar. Två av modellerna är klara favoriter – bekväma och enkla att hantera.

Annons

Förutom kvalitet och säker konstruktion ska en bärsele vara lätt att ta på samt lätt att justera under användning. Tiden det tar att få selen och barnet på plats kan också vara en avgörande faktor för otåliga barn.

Kan växa

Självklart är också komfort för både förälder och barn av stor vikt. En bärsele som effektivt fördelar tyngden mellan axlar och höft gör det möjligt att bära barnet under längre tid. Små barn bör dock inte sitta i samma ställning alltför länge.

Bärselens passform bör främja utvecklingen av barnets rygg och höfter och erbjuda bra stöd för huvud och nacke. En ergonomisk position är grodställningen, då barnets knän är placerade högre än rumpan. I takt med att barnet växer är det en fördel om sitsens bredd kan justeras för ett bekvämt stöd.

Våra testare

Fram till dess att barnet på egen hand kan hålla upp huvudet, vanligtvis vid fyra månader, bör barnet placeras inåt. Då är det även lättare att ha uppsikt över andning och reaktioner. En del selar kan även bäras på ryggen eller på höften.

Smartsons testpanel bestod av Jenny Håkansson med Esaias, 7 månader, och Magdalena Nilsson med Edith, 4 månader.

Under testet visade det sig att passformen och konstruktionen av selarna skiljde sig åt.

För Esaias, som väger tio kilo, var Infantino nästan för liten, trots en maxvikt på 14,5 kilo. Snabbast att ta på var Ergobaby, medan Chicco visade sig svår att hantera, även med manual.

Linn Björklund/Smartson/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons