Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den mobila fotokampen

/
  • Med en riktigt bra mobilkamera kan du kassera din digitalkamera. Fast bara om du fotograferar i bra ljus.

I årets stora mobilkameratest är det nu upp till bevis.

Annons

Har det äntligen blivit dags att lägga den vanliga digitalkameran åt sidan? Ja säger vi, men det förutsätter att du enbart tar bilder i bra ljus.
Okej, man köper inte en mobil enbart för att knäppa kort eller göra videosnuttar, men i blogg- och facebookskrivandets tidsålder har det blivit allt viktigare att bjuda sina digitala kompisar på bilder av hög kvalitet. Ingen vill visa sig från sitt suddiga perspektiv. Men suddigt kan det bli, särskilt om du tar kort i mörka miljöer. Bland de åtta telefonmodeller vi testat har endast två riktig blixt, Sony Ericsson C905 och C901, vilket är att föredra. Majoriteten använder istället lysdioder, men dessa lyckas inte belysa motivet på bästa sätt.I testet har vi utsatt kamerorna för olika fotoutmaningar. Bäst bildkvalitet får vi utomhus där de flesta mobiltelefonerna lyckas få till skarpa bilder. I testet sticker Sony Ericsson C901 ut med naturliga färger och bra skärpa utomhus. Så fort vi går in tar vår finska granne revansch. Nokia N86 tar nämligen de bästa inomhusbilderna med bra skärpa, vitbalans och naturliga färger. Problem uppstår när vi dämpar belysningen. Då har kameran svårt att fokusera på motivet, något den inte är ensam om. Bäst i mörka miljöer är Sony Ericsson C905 tack vare den effektiva xenon-blixten.


Den tekniska utvecklingen i mobilkamerorna går framåt. Fler megapixlar betyder dock inte automatiskt bättre bilder, även optiken och bildbehandlingen påverkar slutresultatet. Samtliga kameror i testet har autofokus och när det gäller blixt är fotolampor av ledtyp standard. Riktiga kamerablixtar av xenon-typ blir dock vanligare. Videoinspelningen fungerar också bättre än tidigare, men det är inte alltid som skarp bild och bra ljud går hand i hand. Nokia N86 och Samsung Omnia HD lyckas bäst med videoinspelningen. Samsung Omnia HD är för övrigt den enda i testet som filmar i HD-upplösning.

Mer läsning

Annons