Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare mikrovågsugnar är inte bättre

/

När du köper en mikro finns slantar att spara. Vissa modeller är nästan identiska, men ändå kan den ena vara dubbelt så dyr som den andra. En lättanvänd grillmästare tar hem vinsten.

Annons

Mikron är en praktisk hjälpreda i köket. Tina mat, värma vatten, poppa popcorn – eller laga en hel måltid. Användningsområdena är många.

När vi testar sex mikrovågsugnar tar Samsungs modell hem vinsten. Den är lättanvänd utan onödigt krångliga menyer, har många effektlägen och bäst grillfunktion i testet.

Electrolux modell är också lättanvänd och saknar knappar, alla inställningar görs med två vred. Men där slutar likheterna. Den hamnar sist på grund av avsaknaden av klocka och tröga vred, samt en sämre prestationsförmåga. Detta trots att det är testets dyraste modell. Högt pris betyder alltså inte hög kvalitet vid valet av mikrovågsugn.

Användarvänlighet är a och o och här finns det fortfarande saker att tänka på för tillverkarna. Många funktioner är inte alltid positivt. Fyra av de testade modellerna har förutom fem effektlägen även åtta automenyer och flera kombinationsprogram. Det kan upplevas som mer förvirrande än användbart.

Fyra av mikrovågsugnarna – från OBH Nordica, Sharp, Andersson och Fasett – är närmast identiska. De har likadana insidor, menyer och knappsystem. Det är lätt att tro att de tillverkas i samma fabrik. Det som skiljer dem åt något är designen på bland annat lucköppnare, knappar och vred. Deras prestation i testet är också mycket likvärdig. Ändå skiljer sig priset kraftigt. Från Anderssons billiga modell för 600 kronor till Sharps mer än dubbelt så dyra mikro för 1 500 kronor.

– Det är möjligt att de har tillverkats i samma fabrik, säger Per-Martin Öhman, produktansvarig på Sharp i Norden. Men det är vanligt inom elektronikbranschen i dag. Vi har ett starkt varumärke och sätter de priser som vi tror att konsumenterna är villiga att betala.

Mikrovågsugnarna i testet klarar alla utmaningar med godkänt resultat, inga popcorn blir brända och den frusna fiskgratängen blir ordentligt uppvärmd.

Mer läsning

Annons