Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kokande pastafest

/
  • Pasta är en favorit på de flesta middagsbord. En bra kastrull kan kanske göra matlagningen ett snäpp roligare.

Pasta kokas i de flesta hushåll i dag - kanske till och med flera gånger i veckan. Vi testar åtta pastakastruller från 200 till 1 550 kronor.

Annons

För att lyckas med en perfekt pasta al dente dukar vi upp med kvalitetspasta, rikligt med vatten och bra kärl att tillreda den i. Och vi satsar på att göra det enkelt. För alla pastaälskare som tycker att det är omständligt med ett separat durkslag har alla modeller här antingen låsbart lock med silhål, pastainsats eller integrerat durkslag.
Karl Händel på testföretaget Smartson har utfört testet.

Behöver jag egentligen köpa en särskild pastakastrull eller går det bra med den vanliga grytan hemma?
- Det är en intressant och motiverad fråga. Självklart fungerar de flesta kärl att koka pasta i om de har en ordentlig volym. De modeller med inbyggt durkslag förenklar om du tycker att det är tungt att hälla ut pastan i ett vanligt durkslag. Tyvärr tar de oftast ordentligt med plats i grytskåpet.

Testvinnaren kostar runt 900 kronor. Måste man betala det för en bra kastrull till vardags?

- Nej, ett bra exempel är prisvärda Ikea 365+ med pastainsatsen Stabil. Den har bra handtag och kastrullen är helt klart testets bästa budgetval. Testvinnaren OBH Nordica Supreme steel är dock komplett och passar utmärkt till annan matlagning än att enbart koka pasta.

Har ni hittat några brister hos kastrullerna?
- Generellt blir de blanka kärlen fort fula av fläckar och beläggningar. Sedan tycker jag att handtagen inte uppfyller kraven för god greppvänlighet. Antingen är de för trånga eller så skär de in i händerna på grund av dåligt rundade kanter. Där kan tillverkarna bli bättre.

Linn Björklund/TT Spektra/Smartson
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons