Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm karta och kompass

/
  • glöm kartan. Vinn tid och medpassagerarnas glada humör genom att skaffa dig en gps. Foto: Stockxchng

Det är kul att åka på bilsemester, så länge man inte kör vilse. Gps-navigatorn leder dig på rätt kurs, vilket spar tid, bränsle och framför allt sura miner över kartläsningen.

Annons

Denna gång testar vi både dyra och lite billigare modeller för att se vad man får för gps-pengarna i dag.

Efter testkörning i både stressig stadsmiljö och på vältrafikerade motorvägar står det klart att alla testade modeller tar dig från punkt A till B utan större problem, men att det är skillnad på hur enkla de är att navigera efter och vilka funktioner som ryms under skalet.

Valet av gps-navigator blir lättare om du funderar över hur ofta du behöver en sådan. Ska den enbart användas till semesterresor ett par gånger om året räcker en budgetmodell för under 2 000 kronor hela vägen till södra Europa. Dubblar du insatsen kan du få avancerade funktioner som röststyrning, mp3-spelare och bluetooth.

En tydlig skillnad mellan billigt och dyrt är även storleken på bildskärmen. Normalt sett ger lågt pris mindre skärm, även om det finns undantag. Till bästa budgetköp utses TomTom One IQ Routes. Den har inte flest funktioner, men är användarvänlig och levererar tydlig och korrekt navigering. Dessutom är rösten behaglig att lyssna på, till skillnad från framför allt Mio Moov Spirit S305. Mio Moov 580 stoltserar med testets största skärm på 4,7 tum, vilket ger suverän överblick.

Navigon 7310 är emellertid testvinnare tack vare en kombination av briljant skärm, flera användbara funktioner och marknadens bästa kartgrafik. TomTom Go 930 Traffic är fullproppad med nyttiga funktioner och har utmärkt kvalitetskänsla.

Detsamma gäller Garmins välbyggda modeller som också har det mest pedagogiska menysystemet. Det finns för- och nackdelar hos alla märken, men det viktiga är att ingen av dem leder in oss på uppenbara senvägar. Ulf Magnusson/Smartson/

Mer läsning

Annons