Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta bästa falukorven

/

Falukorven är en hörnsten inom svensk husmanskost. God i ugn, stekpanna, kokkärl eller som den är på smörgåsen. Men vilken korv är bäst? Smartson har testat åtta vanliga falukorvar.

AnnonsEn falukorv måste innehålla minst 40 procent kött och får som mest innehålla 23 procent fett. Övriga egenskaper som enligt Livsmedelsverket kännetecknar en falukorv är en fast konsistens, svag till tydlig smak av rök, kryddor och salt samt en snittyta som är svagt till tydligt brun-rosa i färgen. Till skillnad från originalet, som bestod av oxkött, får dagens godkända falukorv bestå av gris- nöt- och hästkött, även om det vanligaste är en blandning av nöt och gris.


Olika kötthalt

Fetthalten på de korvar vi testar varierar mellan 19 och 23 procent och köttmängden mellan 48 och 82 procent. Det som kan vara intressant att titta närmare på vad gäller köttmängd är vilken typ av kött som används. I vårt test finns korvar som endast består av griskött eller bara har ett par procents innehåll av nöt. Tittar vi på de korvar där förpackningsdatum finns, blir det också tydligt att hållbarheten varierar, från 25 dagar till 45 dagar i oöppnad förpackning.


Redovisat innehåll
På falukorvens förpackning bör förutom bäst före-datum även förpackningsdag samt ursprungs- och tillverkningsland framgå. Det kan också vara önskvärt att veta andelen kött och fett samt fördelningen mellan gris- och nötkött. Högst betyg för förpackningen får Coop X-tras korv där samtliga uppgifter anges. Sämst deklarerad är Enebackens falukorv där endast bäst före-datum finns angivet.


Linn Björklund/Smartson/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons