Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta bästa värmeljuset

/
  • Värmeljus bidrar med mysstämning, vilken tid på året det än är. Men kvalitén på ljusen skiftar.

Värmeljusets främsta funktion är kanske inte som namnet antyder att skapa värme, utan snarare att vara en mysfaktor. Smartson testar brinntid och jämför priser på åtta olika värmeljus.

Annons

Även om värmeljus generellt inte kostar särskilt mycket, visar vårt test att det kan vara värt att tänka över sitt köp. Vi har jämfört några av de vanligaste värmeljusen och kan konstatera att det finns stora skillnader i pris per styck och brinntid.

Ett värmeljus kan bestå av paraffin, vax eller stearin, där det sistnämnda i regel är ett dyrare material. Ljus av sämre kvalitet har en större risk för övertändning, vilket innebär att själva ljusmassan fattar eld. Troligen beror övertändningen på att ljusmassan är av sämre kvalitet, oftast billigare paraffin.

Kopp av plast
Inför testet har vi sökt uppgifter om vad respektive ljusmassa innehåller.

Anmärkningsvärt är att tre tillverkare inte har kunnat ge svar. Dock var det inget ljus som övertände i testet.

Värmeljusens veke är oftast av bomull, medan vekeshållaren i de flesta fall är av stål. Koppen är ofta gjord av aluminium men kan även vara av plast. Mio-ljuset är det enda i det här testet som har en plastkopp.

Brinntid
Vi har valt att fokusera på vilket ljus som ger längst brinntid för pengarna. Tillverkarna uppger vanligtvis att ljusen har en brinntid på fyra eller sex timmar. Den kortast uppmätta tiden står Mios ljus för, med tre timmar och 36 minuter. Det ljus som mest överträffar förväntningarna är Lagerhause, som brinner nästan en hel timme längre än vad som utlovas.

Tändas igen
Ljusets brinntid påverkas av vilken temperatur omgivningen har. Är det varmt avdunstar ljusmassan utan att förbrännas i lågan. Vid kyla blir resultatet att ljusmassan närmast höljet inte smälter utan finns kvar när veken brunnit ned. Samma sak sker om ljuset släcks och tänds upprepade gånger, då bildas rester av ljusmassa som inte kan tas tillvara på.

Mikael Dimgård/Linn Björklund/TT Spektra/Smartson
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons