Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämförelser av priser sällan oberoende

/
  • Sajter som jämför priser fungerar i många fall som rena annonsplatser. I andra fall finns avtal där företagen bakom sajten tjänar pengar i samband med att ett köp görs.

Sajter som jämför priser blir allt mer populära. Många kallar sig oberoende, men det är en sanning med modifikation.

- Ingen är helt oberoende. Alla tjänar pengar på det de gör, säger Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Annons

Konsumenter har alltid jämfört priser. Förr fick vi reda på dem genom att själva gå in i butikerna, alternativt via djungeltrumman.
I dag har utbudet av både butiker och produkter mångdubblats vilket gjort det nästintill omöjligt att själv ta reda på och jämföra olika priser. I stället tar vi hjälp av prisjämförelsesajter eller prisagenter som de också kallas. Och förtroendet för dem är ofta högt.

Logotyp och länk
Det som vi däremot inte alltid tänker på är att även prisagenten är ett företag som måste tjäna pengar. Ett vanligt sätt är genom avtal, vilket betyder att endast de butiker som betalar får vara med i rullorna.

Kelkoo hör till dem som enbart listar betalande företag. Detsamma gäller Compricer som på sin hemsida skriver: "Vi jämför tjänster från över 150 företag! Compricer är helt gratis för dig som konsument, i stället får vi betalt från de företag du väljer att köpa tjänster ifrån."

Ett annat upplägg går ut på att lista så många som möjligt, både med hjälp av egna sökningar, men också genom att företagen själva får skicka in prisuppgifter. Om företaget betalar presenteras de med sin logotyp och får en länk kopplad från priset. Den här policyn används av bland andra Prisjakt och Pricerunner.

Byrå eller agent
Så länge det handlar om prylar kan prisjämförelsen fungera riktigt bra. Ju enklare produkten är, desto mer tillförlitliga blir prisuppgifterna. I resebranschen är det krångligare. Här finns en uppsjö av företag som påstår sig vara prisagenter men som i själva verket är vanliga resebyråer. Bland dem kan nämnas Mr Jet, Travelstore och Ticket.

På prisjämförelsesajten Reseguiden tycker man att det är ett dilemma.
- Många av resebyråerna går gärna ut med: "Vi har allt, här kan du söka alla flygbolag". Jo, det stämmer, men det är bara bland deras avtal man kan söka, förklarar Michael Blaxland, vd på Reseguiden.se.

Han påpekar att en viktig skillnad är att resebyrån måste sälja just sina resor och ta ett kundansvar, medan jämförelsesajten genom sitt oberoende kan visa det lägsta priset - oavsett vem som säljer resan.

Begränsat urval
Den senaste tiden har det även blivit vanligare att jämföra olika privatekonomiska tjänster som till exempel bolån, bilförsäkringar och pensionsförsäkringar. Det här är något som Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå, vill höja ett varningens finger för.
- Ingen prisjämförelsesajt är helt oberoende. När det gäller försäkringsområdet är vår erfarenhet att de flesta har ett begränsat urval. Skälet är att om de inte får provision, så informerar de inte heller konsumenterna.

Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons