Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp en grön bil

/
  • En miljöbil behöver inte vara dyrare än en ordinarie bil. Bränsleförbrukningen är snålare och fordonsskatten lägre än för en vanlig bil. Och fram till den 30 juni i år får den som köper en ny miljöbil en statlig premie på 10 000 kronor.

Runt en tredjedel av bilarna i Sverige är miljöbilar och försäljningen går stadigt uppåt. Men det kan vara klurigt att veta hur man ska gå tillväga för att få till ett miljövänligt bilköp.

Annons

De senaste åren har miljöbilsmarknaden exploderat i Sverige och allt fler satsar på en bil som förorenar naturen så lite som möjligt. Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att miljöbilarna i dag är helt jämförbara med andra bilar.
- Numera behöver man inte göra avkall på säkerheten när man köper en miljövänlig bil, säger Kristina Birath från den fristående organisationen Gröna Bilister.
Om en bil får definieras som miljöbil beror på hur rena avgaserna är, hur energieffektiv den är och hur mycket växthusgaser den släpper ut. De flesta miljöbilar drivs på förnybar energi men det finns också miljöbilar som drivs på bensin eller diesel. Håller man sig bara inom miljöbilsdefinitionen kan man vara helt säker på att göra ett klimatsmart bilköp och i stället koncentrera sig på andra parametrar som säkerhet, utrymme och hästkrafter.
- Det finns flera sajter där man kan jämföra miljöbilar, och på Gröna bilister har vi låtit olika grupper, som barnfamiljer, pensionärer och biljournalister, testa vilken miljöbil de tycker är bäst, säger Kristina Birath.


Om man ändå har tänkt köpa en ny bil behöver det inte bli dyrare att välja en miljöbil. Fordonsskatten är lägre än på en vanlig bil och fram till den 30 juni i år får den som köper en ny miljöbil fortfarande en premie på 10 000 kronor från staten. Men den stora besparingen gör man på bränsleförbrukningen.
- Fram till november 2008 låg snittkostnaden på två kronor billigare per mil om man körde på förnybart bränsle i stället för bensin eller diesel. Nu har ju etanolpriset gått upp till samma nivå som bensinen, men det är ingen som tror att det kommer att ligga kvar där någon längre period. Det lönar sig i längden att köra miljöbil, säger Kristina Birath.


Även en bilköpare som inte har en budget som räcker till en sprillans ny bil kan vara snäll mot miljön i sitt bilval. Andrahandsmarknaden för miljöbilar växer stadigt i takt med att miljömedvetna bilköpare byter upp sig. Och eftersom definitionen för vad som får lov att kallas miljöbil har blivit snävare kan även äldre bilar, som inte uppfyller dagens utsläppskrav, vara bättre än konventionella bilar ur miljösynpunkt.
- Säg att du köper en etanolbil från 2001. Den klarar inte dagens hårda miljöbilsdefinition men är så klart bättre för miljön än andra 01-or, säger Kristina Birath.

Mer läsning

Annons