Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt pris lockar glasögonköpare

/
  • Priset gör att allt fler köper sina glasögon på nätet, men det finns fallgropar. Har man ett svårt synfel krävs oftast ett mer detaljerat recept, och det finns risk att det blir fel.

Allt fler väljer att köpa sina glasögon på nätet. En stor anledning är priset, som ofta är flera tusenlappar lägre jämfört med om man köper i butik. Den som har grövre synfel bör dock fortsätta att gå till en optiker. Har man otur kan det bli fel.

Annons

Allt fler väljer att köpa sina glasögon på nätet. En stor anledning är priset, som ofta är flera tusenlappar lägre jämfört med om man köper i butik. Den som har grövre synfel bör dock fortsätta att gå till en optiker. Har man otur kan det bli fel.

Googla "köpa glasögon på nätet" och du får raskt upp ett tjugotal olika glasögonbutiker som enbart bedriver handel via internet. Företeelsen startade för knappt tio år sedan, och handeln har ökat från år till år sedan dess. Den främsta orsaken är priset. För medan näthandlarna har rationaliserat bort alla kringkostnader som kundkontakten innebär, tvingas butiken betala för både lokal och butikspersonal.

Upp till 2 000
De lägsta nätpriserna börjar runt 400 kronor. Det förutsätter att det finns ett färdigt recept, och att översyntheten eller närsyntheten inte överstiger -2 eller +2. Till det kan det komma tillägg på några hundra för antireflexbehandling och i vissa fall för porto.
Men ju grövre synfel desto dyrare glasögon, eftersom det då krävs mer avancerad slipning och en typ av glas som inte blir för tjocka och tunga. Trots detta hamnar man sällan på ett pris över 2 000 kronor.

Slipning
Etableringen på nätet har mött motstånd. Inte minst från de traditionella optikerna, som menar att man aldrig kan uppnå samma precision när glasögonen beställs på distans. Många nätbutiker har också begränsningar när det handlar om styrkor på runt -6 och +6 i progressiva glas, eller starka brytningsfel som astigmatism, eftersom höga styrkor i tunna glas kräver en noggrann slipning i olika zoner.

Pupillavstånd
Ett moment som gör att många tvekar, och inte vill släppa sin gamla optiker trots prisskillnaden, är att pricka in var på glasögonen pupillerna sitter. Till viss del går det att komma runt, genom att be optikern som gör synundersökningen att även mäta avståndet mellan pupillerna. De som använder progressiva glas måste dock markera var på glasögonen pupillerna hamnar i höjdled.

Ångerrätten
Trots detta är det få som är missnöjda med sitt köp, åtminstone om man ska tolka siffrorna hos Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

- Under 2009 hade vi bara 77 ärenden som rörde optik, varav de flesta handlade om glasögon som köpts i butik. 2010 hade den siffran sjunkit till 52, vilket är väldigt lite med tanke på att vi varje år får in omkring 10 000 ärenden, säger Torsten Palm särskild rådgivare på ARN.

En trolig orsak är ångerrätten som de flesta nätbutiker har. Men det är inget som man ska ta för givet. På nätet gäller distans- och hemförsäkringslagen, som i vanliga fall också innebär att man har en ångerrätt på två veckor. Undantagen gäller varor som är personligt utformade. Därför råder Konsumentverket att alltid kontrollera om företaget tillämpar ångerrätt eller returrätt.

Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons