Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär dig pruta och du kan spara tusenlappar

/

Vill du minska utgifterna och samtidigt ha kul? Bli djärvare och börja pruta på allt du köper. Med lite tur och skicklighet kan du spara mycket.

Annons

Det är ovanligt att pruta i Sverige. Det är i stort sett bara när vi köper bil, motorcykel eller båt som vi vågar förhandla om priserna, men i andra länder och kulturer är det betydligt vanligare att man köpslår även om riktigt billiga varor.
- Vi behöver bli bättre på att ifrågasätta det som står på prislappen, säger Kerstin Riese på Konkurrensverket som varit med om att ta fram en prutskola på internet.
Bakom satsningen står Konsumentverket och Konkurrensverket, som menar att aktiva konsumenter bidrar till lägre priser och högre kvalitet.
- Det finns egentligen inga fasta priser. Det mesta är förhandlingsbart, säger Kerstin Riese som tror att internet bidragit till att vi blivit allt mer prismedvetna.
- I dag är det enkelt att jämföra priser mellan olika butiker och e-handlare.

Våga prova
För den som är novis på att pruta handlar det egentligen bara om en enda sak och det är att våga fråga.
- Du kan inte få mer än ett nej, menar Kerstin Riese, som bedömer att det är enklast att pruta på dyrare kapitalvaror.
Förutom de klassiska prutningsobjekten finns det ofta prutmån även på tvättmaskiner, mp3-spelare och mobiltelefoner. Däremot är det troligen ganska meningslöst att försöka pruta på müslipåsen på stormarknaden.
- Men jag känner faktiskt till några som lyckats med det konststycket, säger Riese som även menar att det kan vara svårt att pruta på tjänster.
- Jag tror inte att det är många som vågar pruta på arvodet hos läkaren. Men visst går det att förhandla om priset för en hårklippning eller olika typer av hushållsnära tjänster.

Mer läsning

Annons