Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läslust på plattan

/
  • NYA VANOR.  För en del är pappersboken helig – andra byter lätt ut blädderprasslet med tryck på en skärm.

Svenskarnas läslust är stor, men allt fler vänder pappersboken ryggen och läser elektroniskt i stället. Vi visar hur man kommer igång och vilka alternativ som finns.

Annons

Zlatan Ibrahimovic har inte bara skrivit idrotthistoria. Han har även varit med om att i grunden förändra den svenska bokmarknaden. När hans självbiografi släpptes i höstas valde många bort pappersboken och laddade i stället ned den som en e-bok. Efter bara en dryg månad hade över 10 000 laddat ned Jag är Zlatan som e-bok, uppger förlaget.
En e-bok är den digitala versionen av en vanlig pappersbok, och det enda som krävs för att läsa den är någon typ av skärm. Det går förstås att läsa på en vanlig dator, men det är ganska otympligt.

En surfplatta, till exempel Ipad eller Samsung Galaxy, är ett mer lockande val. Ja, det går till och med att läsa via sin Iphone eller Android-mobil. För att förvandla surfplattan eller telefonen till en e-boksläsare behövs en app.

Nu är varken datorn, surfplattan eller mobilen optimala för att läsa e-böcker. Skärmarna är inte gjorda för långläsning och batteritiden är kort.
De riktiga entusiasterna väljer därför i stället en så kallad e-boksläsare (läsplatta).

Skillnaden är att den inte använder en vanlig skärm, utan en teknik som kallas för e-bläck. Den är skarpare än vanliga skärmar –och ger nästan samma läsupplevelse som en vanlig bok. Batteriet håller i flera veckor. Nackdelen är att skärmen är svartvit och enbart passar för text. Det gör att e-boksläsaren inte kan användas till att surfa med.

5 prylar för bokmalen

Lättviktare. Med en vikt på 168 gram är Sony Reader PRS-T1 en av världens lättaste e-boksläsare. Den 6 tum stora pekskärmen använder e-bläck, vilket betyder skarp text och bra batteritid. Eftersom den har stöd för trådlöst nätverk (wifi) går det att ladda hem böcker utan någon dator. Kostar 1 500 kronor.

Superskarp. Iriver Story HD WiFi lovar en fenomenal läsupplevelse. Precis som konkurrenterna använder den e-bläck, men upplösningen är högre. Det betyder att bokstäverna blir skarpare. Som namnet skvallrar om har Iriver Story HD WiFi stöd för trådlöst internet, och den har ett litet tangentbord i stället för pekskärm. Kostar 1 500 kronor.

Amerikanernas favorit. Amazon Kindle är världens mest kända e-boksläsare, och i USA är den helt dominerande. Här är Kindle uppkopplad på mobilnätet, så det går att köpa böcker precis överallt. I Sverige får vi dock nöja oss med en modell som heter Kindle Wifi och som måste kopplas till en dator eller ett trådlöst nätverk. Den säljs för cirka 1 300 kronor (inklusive skatt och frakt) från www.amazon.com/kindle. Kindle fungerar bäst för den som köper engelska böcker från nätbutiken Amazon.

Bokpadda. Den som vill läsa e-böcker måste inte skaffa en speciell e-boksläsare. En ”vanlig” surfplatta går lika bra, till exempel Apple Ipad. Fördelen är att den även går att använda för annat, till exempel Facebook, mejl, radio, tv och surfning. Nackdelen är att skärmen inte är perfekt för att läsa böcker och att batteriet måste laddas ofta.

Den billigaste varianten av Ipad 2 säljs för 4 000 kronor.

Telefonbok. För den som har god syn och ett öppet sinnelag går det att läsa e-böcker med en smart mobiltelefon. Den lilla skärmen ger förstås en sämre läsupplevelse, men fördelen är att telefonen alltid är med. Både Iphone och Android-mobiler har stöd för e-boksappar, och ett intressant val kan vara HTC Sensation XL. Det är en Android-telefon med en extrastor skärm på 4,7 tum. Priset är 4 000 kronor.

Mer läsning

Annons