Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre besvär med en enkel sommarstuga

/

Drömmen om en sommarstuga kan bli en mardröm. Det gäller att tänka sig för innan man öppnar plånboken. Den som inte vill renovera bör vara särskilt noga med sitt köp.

Annons

Vi svenskar gillar i allmänhet tanken på att ha en egen täppa dit vi kan åka och bara vara oss själva.
De senaste åren har marknaden för fritidshus varit hyfsat konstant. Runt 10 000 köps och säljs varje år.
För dem som har massvis med pengar är det sällan några problem, men de flesta av oss är tvingade att tänka mer än en gång innan plånboken öppnas.

Barnens lekplats?
Det bästa är att börja med att ta reda på vad stugan ska användas till. Det menar journalisten och författaren Ulrika Hjalmarson Neideman (bilden) som tillsammans med Stina Näslund skrivit boken Bli med sommarstuga.
– Försök föreställa dig själv i stugan och fråga dig själv om det är ett ställe där du kan ta det lugnt. Eller vill du köpa en stuga för att du älskar att renovera? Kanske vill man ha en plats där barnen kan springa omkring och leka, men då ska man också tänka på att om några år kanske de inte har lust att följa med längre.

Betala besiktning
I regel gäller: ju fler bekvämligheter desto större kostnader. På mindre utflyttningsorter är det vanligt att småhus säljs som fritidshus, fullt utrustade med disk- och tvättmaskin, vatten-toalett och dusch inomhus – saker som riskerar att frysa sönder om värmen stängs av under vintern.
– I de hus som kräver ett visst värmeunderhåll året runt kan till exempel elkostnaden dra iväg ordentligt. Och vattenburen värme kan man inte bara stänga av hur som helst, säger Ulrika Hjalmarson Neideman.
Enligt henne bör den som inte har så stor kunskap om hus
kosta på sig en ordentlig besiktning – innan köpet.
– Vi pratade med en besiktningsman som berättade om hus som varit helt genomruttna och att folk ofta blir jättearga på
honom för att de redan har köpt stället.

Avslappnat
Andra faktorer som är bra att väga in är avståndet till stugan, om den bör vara vinterbonad, om den ska ligga i en stugby eller på en fristående tomt ute på landet och närheten till vatten.
Med hjälp av en prioriteringslista kan man se vad som är viktigt och vad man kan stå ut med. Att bara gå på magkänsla kan vara ett riskfyllt lotteri, å andra sidan kan det innebära att man tycker att det är värt att lägga ner mycket mer arbete än vad man kanske har tänkt sig.
– En stuga är ju ändå lite mer behändig än en stor villa. Det kan ju faktiskt vara roligt att prova på lite grejer.
– I en stuga är det inte lika viktigt att allt blir helt rätt, och det är väl det man vill komma åt – att göra lite som man vill. Det är mer avslappnat.

Lena Wreede/TT Spektra

Mer läsning

Annons