Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika effektiva tandborstar

/
  • Olika borstar har olika funktioner för att uppnå önskat resultat.

Vissa eltandborstar ska ge vitare tänder på en vecka, andra behöver en app för att åstadkomma resultat. Vi testar sex modeller i olika prisklasser och med olika funktioner. Bäst i test blir Philips Flex Care Platinum, en användarvänlig och effektiv borste.

Annons

Ny teknik som för utvecklingen framåt är ofta positivt. Men att sköta tandborstningen med hjälp av bluetooth och en app är ingen succé. Det visar vårt test. Den extra funktionen hos Oral-B:s PRO 6000 är mer omständlig än till någon nytta. Bland annat har den som syfte att man ska kolla att man borstar tillräckligt länge, något man lätt kan hålla reda på utan de extra steg som användandet av en app innebär. Man får också många och störande påminnelser från appen kring sin tandborstning. 

Modellerna har olika tandborsthuvuden för olika ändamål, och de har varierande funktioner för att uppnå önskat resultat. Vissa produkter utlovar vitare tänder.

Samtliga testade borstar klarar av sin uppgift: att göra rent tänderna. Det som skiljer dem åt är användarvänlighet, funktioner, ljudnivå och pris. En del av dem låter förfärligt. Colgates ProClinical A1500 ger ifrån sig ett högt och obehagligt ljud som påminner om en tandläkarborr. Bästa budgetval blir Oral-B 600. Den gör sitt jobb effektivt och har en av testets lägsta ljudnivåer. En enkel produkt till ett förhållandevis lågt pris.

Bäst i test är Philips FlexCare Platinum HX9112/02. Den ger ett bra grepp och det är tydligt på borsten hur du ändrar intensitet samt i vilket av de tre olika borstlägena den jobbar. En trycksensor varnar om du borstar för hårt.

Hur bra är då en eltandborste jämfört med en traditionell borste?

Tandläkare Carin Österholm Silber, som driver en klinik i Stockholm, ser flera fördelar.

– Den största fördelen är att man inte borstar för hårt med en eltandborste, säger hon.

Hon har flera patienter som upplevt stor skillnad när de har bytt från manuell till eldriven borste – de blir renare i munnen och mängden plack minskar.

– Det finns även studier som visar att regelbunden användning av eltandborste minskar inflammationerna i tandköttet jämfört med användning av vanlig borste, säger Carin Österholm Silber.

Mer läsning

Annons