Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prislapp avgör om barnen kan delta

/
  • Bara årsavgiften för att rida går på flera tusen kronor. Därtill är utrustningen kostsam.

Barn- och ungdomsidrotten blir allt dyrare. Framför allt är det utrustning, avgifter och resor som ökat i pris.

- Vi vill att föräldrar ifrågasätter vilka kostnader som är rimliga för barn i så låga åldrar, menar Karin Mattson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Annons

Att röra på sig är viktigt. Det är roligt och bra för hälsan, resultaten i skolan blir oftast bättre, genom idrotten kan barnen hitta fler och nya kompisar - och så vidare. Även om alla barn kanske inte är intresserade av att spela fotboll, rida eller hålla på med gymnastik är intentionen från samhället att alla ska kunna vara med. Det är också en av grundvärderingar inom Riksidrottsförbundet.
Trots detta finns en risk att vissa barn stängs ute på grund av att föräldrarna helt enkelt inte har råd.


Över 10 000
Riksidrottsförbundets senaste kostnadsundersökning av de tio vanligaste idrotterna som kom ut förra året visar att kostnaderna för alla idrottsgrenar utom en har ökat. Värst är hockey och ridning. För dem hamnar den årliga prislappen en bit över 10 000 kronor. Övriga idrotter som innebandy, fotboll, friidrott och basket kostar mellan 3 000 och 5 000 kronor per år och barn. Billigast är gymnastik där den årliga snittkostnaden hamnar på lite drygt 2 000 kronor. Och ju äldre barn desto större utgifter.


Dyr utrustning
Framför allt handlar det om medlemsavgifter, utrustning och resor. När det gäller avgifterna har ridsporten generellt de högsta, i snitt 6 488 kronor per år, enligt RF:s undersökning från 2009. Det är en markant ökning bara under de senaste åren. För ishockey är det utrustningen och resorna som drar iväg, 2 500 kronor respektive 4 000 kronor per år.
Oroande utveckling
Med tanke på de summorna är det inte svårt att föreställa sig att hushåll med flera barn som idrottar kan ha svårt att få pengarna att räcka till. I undersökningen framgår också att runt 90 procent av de idrottande barnen bor i en familj med två vuxna. Ensamstående föräldrar har ofta inte råd att låta barnen få hålla på med en idrott med allt vad det innebär med särskilda träningskläder, tävlingsresor och dyra årsavgifter. Samtidigt drivs kostnadsutvecklingen på av att vissa familjer fått det mycket bättre.


Och Riksidrottsförbundets ordförande, Karin Mattsson Weijber, tycker att prisutvecklingen är oroande.
- Helt klart har det blivit jobbigare för ekonomiskt svagare familjer. Men som förälder har man möjlighet att påverka, i styrelsen eller på årsmötena, och inte bara acceptera att kostnaderna sticker iväg.


Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons