Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt klädd närmast kroppen

/

Vilket underställ är bäst för löpning eller för andra former av aktiviteter en kall vinterdag? Smartson har testat åtta underställ i olika material och med olika funktioner. Testvinnaren kommer från Houdini Sportswear.

Annons

Valet av underställ beror på en rad olika faktorer, till exempel typ av aktivitet, användningstid, hur mycket du svettas och hur viktigt det är med passform och design.

En ytterligare faktor att tänka på är klädseln i övrigt. Rekommendationen är ofta att tillämpa principen lager på lager för att lätt kunna anpassa klädseln efter skifte i väder och aktivitetsnivå.

När det kommer till vilket material man ska välja finns det tre inriktningar – ull, syntetmaterial eller ett ställ som kombinerar de båda.

Värmande ull
Ett underställ i ull värmer bra och fungerar självisolerande när det är blött. Ullen tar inte heller upp lika mycket lukt som andra material och är dessutom smuts-tåligt. Det räcker ofta med att vädra stället, vilket sparar både tvätt och slitage. Till fördelarna hör att ull fungerar bra oberoende vilken typ av aktivitet man ägnar sig åt. Till nackdelarna hör att ullen blir tung när den är blöt samt att många upplever att ullkläderna kliar.


Syntet torkar
Syntetmaterial transporterar snabbt bort fukt och lämpar sig därför bra för högintensiv aktivitet. Beroende på vilket syntetmaterial eller vilken blandning som använts kan stället också vara elastiskt, snabbtorkande och slitstarkt. Syntetmaterial bevarar dock inte värmen lika bra som ull och kan ganska snabbt lukta illa. En stor nackdel med syntetmaterial är att ett blött underställ oftast innebär att du blir kall.


Förmågan att isolera och att transportera bort fukt skiljer sig inte speciellt mycket mellan produkterna. Generellt gäller att ullställen har en förmåga att balansera värme och kyla när det behövs och att de sällan luktar illa. Underställ i tekniska fibrer har lika bra isoleringsförmåga, men normalt bättre passform och komfort. Större skillnader återfinns främst i design och komfort. Tillverkarna använder olika tekniker, specialsömmar samt 3d-konstruktioner för att minimera svettlukten och för bättre passform.


Åsa Holmgren/Smartson
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons