Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykande hett - test av åtta termosar

/
  • En termos med god dryck är ett härligt inslag i matsäcken under en dag i skidbacken. Men se till att köpa en termos som verkligen håller drycken varm.

Smartson testar åtta termosar med volymen 0,5 liter i prisklassen 50-260 kronor.
Testvinnarna hittas i den övre prisklassen, men ger varm dryck även ett par timmar in på utflykten.

Annons

När utflykten är planerad och det är dags att packa matsäcken är termosen ett måste. Bästa modellerna för vinterutflykten är originalet Thermos och Isosteel. I botten placerar sig Ferrino och Rusta som har testets lägsta värmehållning.


Samtliga termosar i testet består av rostfritt stål och har ett vakuum mellan dubbla termosväggar, vilket gör att värmen inte leds bort. Alla termosar har korkar som går att skruva isär förutom Isosteel vars kork ska spolas för att hållas ren. Särskilt modellerna från Clas Ohlson, Rusta och Isosteel håller värmen längre om de förvärms innan de fylls med dryck.


Termosarna från Thermos, Isosteel, Coop och Clas Ohlson håller alla en dryckestemperatur på över 70 grader efter sex timmar utomhus i tio graders värme. Rusta och Ferrino håller lägst temperatur men ingen understiger 60 grader. En bra serveringstemperatur för varma drycker ligger dock på omkring 65 grader.
De testade termosarna väger 300-400 gram och alla, förutom Clas Ohlsons modell, är försedd med automatkork, det vill säga kork med tryckknapp, vilket förbättrar isoleringsförmågan.


Mer läsning

Annons