Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitt vackert på säcken

/

Stolryggsäcken är en gammal bekant för de flesta jägare och fiskare. Men alla modeller ser inte ut på samma sätt och det finns funktioner som kan vara värda att betala lite extra för. Vi testar åtta säckar i olika prisklasser.

Annons

En jaktryggsäck kan se ut på många sätt. Numera finns alternativ till den klassiska stolryggsäcken i form av en mjukare, mindre ryggsäck (daypack) och en hopfällbar trefotspall. Med stolsäcken riskerar man dock inte att glömma sitsen hemma och om den dessutom är bekväm att bära behöver man i stort sett ingen annan ryggsäck till endagsturen.

Ryggsäcken ska framför allt vara skön och rymma det vi vill ha med oss. I det sammanhanget är det viktigt med breda och vadderade axelremmar. Dessa får dock inte vara så tjocka att snabba skott med ryggsäcken på blir en omöjlighet. Ett bra exempel på god bekvämlighet och smidighet är Chevaliers tunna, men komfortabla axelremmar.

Don efter person
Vissa jägare prioriterar sittkomfort högst och bär aldrig ryggsäcken mer än något hundratal meter till passet, andra kan ha säcken på ryggen hela dagen på smygjakt, uppflogsjakt eller toppfågeljakt. I det här testet har vi därför tagit lika stor hänsyn till sittkomfort som bärkomfort. Vi har också bedömt konstruktion, kapacitet och tekniska lösningar. De flesta testade säckar kostar under tusenlappen, men det finns betydligt dyrare modeller på marknaden för den som kräver ännu mer exklusiva material och finesser. I detta test får Rapala och Oltech de bästa omdömena överlag, men det finns flera bra köp beroende på vad du prioriterar.

Marcus Bergh/Smartson/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons