Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakar det så kostar det

/

Att vi svenskar gillar juice är det ingen tvekan om - vi dricker i snitt 22 liter per år. Vårt blindtest visar att det finns klara favoriter och tydliga förlorare. Coop Prima är dyr men blir testvinnare tack vare naturlig och fräsch smak.

Annons

Ett glas juice vid frukostbordet är ett måste för många, men det är inte alltid man orkar pressa den själv. Utbudet i butikerna är stort och vi har valt att testa åtta juicer, varav fyra är gjorda på koncentrat. Coop Prima vinner kampen, men Brämhults kommer på en god andra plats. Sämst i testet är Bravo och Willys vars smaker inte uppskattas av testpanelen.


Tydliga favoriter
I vårt blindtest utkristalliserar sig favoriterna snabbt, likaså juicerna som inte uppskattas lika mycket. Bland juicerna som inte är från koncentrat är Coop, Brämhults och Ica klara smakfavoriter. Samtliga innehåller rikligt med fruktkött, vilket uppskattas av nästan alla deltagare. Vissa tycker dock att konsistensen blir en aning grötig.

Bravo och Willys, båda juicer från koncentrat utan fruktkött, går inte hem hos panelen utan beskrivs som tråkiga och smaklösa. Dessutom saknar testarna fruktköttet. God morgon, som har fruktkött från koncentrat, är ett prisvärt alternativ.

Riktig märkning
Juice är ett skyddat namn enligt livsmedelslagen. Begreppen "100 procent juice" och "färskpressad" kan, enligt livsmedelslagen, uppfattas som vilseledande och bör därför inte användas. Står ordet nypressad på förpackningen ska tidsperioden mellan pressning och bäst före-dag anges.

Coop, Brämhults samt Tropicana anger när juicen har pressats. Ica Selection saknar denna uppgift trots att flaskan är märkt med ordet nypressad. Det anges inte heller hur stor mängd som har använts till pressning. Överlag varierar informationen på förpackningarna vad gäller bland annat tillverkningsland och mängd pressad frukt.

Susan Dymling/Smartson/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons