Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som klippt och skuren för gräsmattan

/
  • Handgräsklipparen har flera fördelar, bland annat får man motion samtidigt som gräsmattan blir fin.

Billig och miljövänlig gör handjagaren till ett måste för sommarens trädgårdar. Vi testar åtta modeller i jakten på det perfekta klippet.

Annons

En handdriven cylinderklippare kostar ingenting i drift och man får motion på köpet. Dessutom är den snäll mot miljön och sprider bara doften av nyklippt gräs. De flesta modeller har en låg ljudnivå, särskilt de så kallade friklipparna.

Tystare och lättare
Med cylinderklipparna blir det oftast ett mycket bra klippresultat. Vi har testat två huvudtyper: den traditionella handjagaren och friklipparen. Båda har en balk som ligger mot klippcylindern. På en traditionell klippare går cylinderns skär mot balken, medan cylindern går precis fri från balken på friklipparen. Fördelen med en friklippare, eller lågfriktionsklippare som den också kallas, är att den är tystare och rullar lättare. Men eftersom skärbladen inte slipas automatiskt blir de snabbt slöa. Den traditionella handjagaren tenderar att klippa bättre.

Urval
Det är lätt att gå vilse i märkesdjungeln när det gäller cylinderklippare.

Husqvarnagruppen säljer Husqvarna, Jonsered, Partner och Klippo. Vi har valt att testa endast ett av de märkena, nämligen Husqvarna. Ofta är det utformningen av handtag och kåpa som skiljer dessa märken åt, medan klippaggregatet är detsamma.

Per Dahlström/Smartson/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Annons