Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trådlöst ger dig fria händer

/
  • Det blir roligare att diska med favoritmusiken, eller kanske en efterlängtad radiodokumentär, i öronen.

Med ett par trådlösa hörlurar kan du fortsätta njuta av musik och tv även sena kvällar, utan att störa grannarna. Smartson testar åtta modeller mellan 400 och 1 450 kronor. Dyrast är denna gång bäst.

Annons

Grannar som lyssnar på hög musik eller ser på tv nattetid hör till några av de vanligaste klagomålen bland hyresgäster. Vet du med dig att du är en nattuggla som gillar att spisa musik och titta på film kan du (och säkert dina grannar) ha nytta av ett par trådlösa hörlurar. En positiv sidoeffekt är att både städning och diskning blir roligare om man samtidigt får lyssna på favoritmusiken. Något att tänka på för alla tonårsföräldrar!

 

Räcker långt

Till varje uppsättning hörlurar medföljer en sändare som ska vara inkopplad för att hörlurarna ska fungera. Sändaren kan placeras var som helst i huset eller lägenheten, men är så klart smidig att ha i det rum där man oftast tittar på tv eller lyssnar på musik.

Samtliga modeller i testet har en angiven räckvidd på 100 meter från sändaren vid fri sikt, vilket betyder att de lyckas täcka även större lägenheter och hus med många innerväggar. Skillnaden i räckvidd mellan de olika modellerna är marginella, men ljudkvaliteten varierar en del.

Några av hörlurarna passar bäst för tal och tv, medan andra modeller som exempelvis testvinnaren Sennheiser RS140 fungerar bra för musiklyssning på hög nivå. Söker du ett mer plånboksvänligt alternativ är Arkon HP3080 ett bra val med fylligt ljud och automatiskt frekvensval.

 

Så fungerar tekniken

Hörlurarna använder två eller flera frekvenser för att de inte ska störas av hörlurar med liknande sändare i närheten. Gemensamt för modellerna i detta test är att de bygger på så kallad radioteknik (RF) för att överföra ljudet. Detta ska inte blandas ihop med hörlurar med infraröd (IR) teknik som ger en mer begränsad räckvidd och kräver fri sikt mellan sändare och hörlur.

Om inte detta vore nog, finns även hörlurar med bluetooth som är en annan typ av radioteknik. Dessa hörlurar kräver ofta speciallösningar för att kunna kopplas till en tv och har dessutom sämre räckvidd och batteritid än RF.

 

Jonas Nilsson/Smartson/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Smartson är en konsumenttjänst på nätet: www.smartson.se

 

Mer läsning

Annons